ΚΟΣΜΟΣ

Γιατσενιούκ: Δεν θα δεχθούμε τη ρωσική τιμή για το φυσικό αέριο

Γιατσενιούκ: Δεν θα δεχθούμε τη ρωσική τιμή για το φυσικό αέριο

Η Ουκρανία «Δεν αποδέχεται» τη νέα τιμή του φυσικού αερίου (σχεδόν 500 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα) που θέλει να της επιβάλει η Ρωσία, όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ.

Καταγγέλλοντας μια «οικονομική επίθεση και μια επίθεση μέσω του αερίου», μετά την ανακοίνωση από τη Ρωσία της αύξησης κατά 80% της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης δήλωσε στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου πως «η πολιτική πίεση είναι απαράδεκτη. Κι εμείς δεν δεχόμαστε την τιμή των 500 δολαρίων».

«Η Ρωσία απέτυχε να κυριεύσει την Ουκρανία με στρατιωτική επίθεση. Εξαπολύει τώρα το σχέδιο να κυριεύσει την Ουκρανία με την επίθεση μέσω του αερίου και της οικονομίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, καλώντας την κυβέρνησή του να προετοιμαστεί «για την περίπτωση που η Ρωσία περιορίσει ή σταματήσει την παροχή αερίου» στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προντάν δήλωσε πως, αν δεν υπάρξει συμφωνία για την τιμή του αερίου, η Ουκρανία θα προσφύγει σε διαιτητικό δικαστήριο, όπως προβλέπει το συμβόλαιο για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου.

«Θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα προσφύγουμε στο διαιτητικό δικαστήριο», ανέφερε.

Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας είπε ακόμη πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να πάρει φυσικό αέριο από αγωγούς που διατρέχουν το έδαφός της ώστε να διανείμουν ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη αν η Ρωσία σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία ότι κλέβει αέριο που προορίζεται για ευρωπαίους πελάτες στη διάρκεια διενέξεων για την τιμή του αερίου το 2006 και πάλι το 2009, που είχαν ως αποτέλεσμα ελλείψεις στην παροχή αερίου στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα:

Ρωσία: Ζητά από την Ουκρανία… αναδρομικά για το φυσικό αέριο!