ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Μόνον 660 εκατομμύρια σε 20 χρόνια κέρδισε το ιταλικό δημόσιο

Ιταλία: Μόνον 660 εκατομμύρια σε 20 χρόνια κέρδισε το ιταλικό δημόσιο

Ως μη αποδοτική παρουσιάζει η ιταλική εφημερίδα «Ιλ Φάτο Κουοτιντιάνο» την έως τώρα στρατηγική με στόχο την πώληση κρατικής περιουσίας σε ιδιώτες επενδυτές.

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία είκοσι χρόνια, το ιταλικό δημόσιο κατάφερε να εισπράξει, από την πώληση ακίνητης περιουσίας σε ιδιώτες, μόλις 660 εκατομμύρια ευρώ.

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει, ενδεικτικά, ότι το 2012, από τα ακίνητα που δημοπρατήθηκαν από το ιταλικό κράτος, οι ιδιώτες αποφάσισαν να αγοράσουν μόνον το 17% του συνόλου.

«Παρά ταύτα -σημειώνει η Ιλ Φάτο Κουοτιντιάνο- η νέα υπουργός άμυνας της κυβέρνησης Ρέντσι, Ρομπέρτα Πινότι ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πρόκειται να προωθηθούν προς πώληση τριακόσια ογδόντα πέντε στρατόπεδα και ακίνητα ιδιοκτησίας του ιταλικού υπουργείου Άμυνας.

Σε τι οφείλεται η απροθυμία αυτή των επενδυτών; Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, σε μεγάλο βαθμό η έλλειψη αυτή αγοραστικού ενδιαφέροντος οφείλεται στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δεν επιτρέπουν, παραδείγματος χάρη, την αλλαγή χρήσης ενός ακινήτου και την γρήγορη μετατροπή του σε διαμερίσματα ή σε ξενοδοχείο.

Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, βέβαια, συνεχίζει να ελπίζει ότι θα μπορέσει να προχωρήσει στην αποδοτική εκποίηση μέρους της ακίνητης αυτής περιουσίας, από την στιγμή που -σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές- και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να υιοθετηθούν πιο αποτελεσματικές λύσεις για την σταθερή μείωση του δημόσιου χρέους.

Τα στοιχεία της «Ιλ Φάτο Κουοτιντιάνο», όμως, δείχνουν ότι αν δεν εγκριθούν νέοι νόμοι με στόχο μια συνολική γραφειοκρατική απλούστευση, όπως ζητά και η υπουργός άμυνας Πινόττι, εκατοντάδες στρατόπεδα πρόκειται να παραμείνουν έρημα και μη αξιοποιήσιμα.

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Παύεται ο Ιταλός πρέσβης στο Τουρκμενιστάν λόγω παιδεραστίας