ΚΟΣΜΟΣ

Νότιο Σουδάν: Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο στρατηγούς

Νότιο Σουδάν: Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο στρατηγούς

Οι ΗΠΑ επέβαλαν σήμερα τις πρώτες τους κυρώσεις στο Νότιο Σουδάν, οι οποίες έχουν στόχο δύο στρατηγούς --ο ένας ανήκει στις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων και ο άλλος στις τάξεις των ανταρτών--, την ώρα που ο εμφύλιος πόλεμος βυθίζει στο αίμα την πρόσφατα ιδρυθείσα χώρα.


Αυτοί οι δύο στρατηγοί "ευθύνονται για αδιανόητες πράξεις βίας κατά αμάχων", δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

"Θα κάνουμε κάθε τι δυνατό για να αποφύγουμε να ξαναβυθιστεί το Νότιο Σουδάν στην βία και την απελπισία", πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε μεταβεί στο Νότιο Σουδάν την περασμένη εβδομάδα και είχε απειλήσει τους ηγέτες των δύο πλευρών της σύγκρουσης με στοχευμένες κυρώσεις αν δεν έδιναν ένα τέλος στις μάχες και στις επιθέσεις κατά των αμάχων.

Ο Κέρι είχε επίσης προειδοποιήσει για τον κίνδυνο μιας "γενοκτονίας" σε αυτήν την χώρα, η οποία ιδρύθηκε μόλις το 2011 και στην οποία εντείνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του προέδρου Σάλβα Κιρ και αυτών του πρώην αντιπροέδρου του Ρικ Μάκαρ από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι μάχες γίνονται ανάμεσα σε άνδρες που είναι πιστοί στον Κιρ, οι οποίοι προέρχονται από την φυλή Ντίνκα, και άνδρες που είναι πιστοί στον Μάκαρ, οι οποίοι προέρχονται από την φυλή Νούερ.

Ο ένας από τους δύο στρατιωτικούς στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις, ο Μάριαλ Σίνουμ, είναι ένας από τους διοικητές του τακτικού στρατού. Ο άλλος, ο Πίτερ Γκάντετ, είναι ένας από τους διοικητές των δυνάμεων των ανταρτών.

Βάσει αυτών των κυρώσεων, οι αμερικανικές αρχές θα παγώσουν όποια περιουσιακά στοιχεία έχουν ενδεχομένως αυτοί οι δύο στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Στο Ν. Σουδάν ο Μπαν Κι Μουν