ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το Κίεβο λέει πως είναι έτοιμο για συνομιλίες

Ουκρανία: Το Κίεβο λέει πως είναι έτοιμο για συνομιλίες

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι έτοιμη να μιλησει με πολιτικά κόμματα και περιφερειακούς αξιωματούχους στις ανατολικές περιοχές σχετικά με τρόπους για την επίλυση της κρίσης στη χώρα, αλλά δεν θα μιλήσει σε "τρομοκράτες", ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.


Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε χθες, Τετάρτη, να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα στους νέους φιλοδυτικούς ηγέτες και τους αυτονομιστές των ανατολικών περιοχών, μια μεταστροφή για την οποία το Κίεβο δήλωσε πως υποδηλώνει ότι η διεθνής πίεση επί της Μόσχας αποδίδει.

"Η απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι ένας εθνικός διάλογος σε πλήρη κλίμακα με τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων, περιφερειακών αντιπροσώπων και του κοινού", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. "Όμως ο διάλογος με τρομοκράτες είναι αδύνατος και αδιανόητος", προσθέτει.

Το Κίεβο χαρακτηρίζει "τρομοκράτες" και "συμμορίτες" τους φιλορώσους αυτονομιστές που ελέγχουν πλέον τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας και υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην προσπάθειά τους να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία.

Η Ρωσία αρνείται ότι διαδραματίζει οποιονδήποτε ρόλο στην εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, λέγοντας πως οι ρωσόφωνοι υπερασπίζονται απλώς τα δικαιώματά τους από τις επιθέσεις εκ μέρους της φιλοδυτικής κυβέρνησης.

Ωστόσο οι χθεσινές δηλώσεις του Πούτιν μπορεί να σηματοδοτούν μια χαλάρωση της στάσης του. Ο ρώσος πρέοδρος κάλεσε επίσης τους αυτονομιστές να αναβάλουν ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που έχουν προγραμματίσει για τις 11 Μαΐου και ανακοίνωσε πως αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης πως περιμένει αποδείξεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Νέα φρίκη στη Μαριούπολη: Επίθεση με δηλητηριώδη αέρια!