ΚΟΣΜΟΣ

Χαιρετίζει ο Σταϊνμάγερ τις δηλώσεις Πούτιν για αναβολή του δημοψηφίσματος

Χαιρετίζει ο Σταϊνμάγερ τις δηλώσεις Πούτιν για αναβολή του δημοψηφίσματος

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ χαιρέτισε σήμερα "τον εποικοδομητικό τόνο" του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ζήτησε από τις φιλορωσικές περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας να αναβάλουν το δημοψήφισμά τους της Κυριακής.


"Χαιρετίζω τον εποικοδομητικό τόνο που υιοθέτησε ο πρόεδρος Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ", υπογραμμίζει ο υπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία ζητεί να εφαρμοσθεί "αμέσως αυτό που συζητήθηκε στη Μόσχα".

"Βρισκόμαστε ίσως σε μια αποφασιστικής σημασίας στιγμή", δήλωσε ο Σταϊνμάγερ. "Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, όμως εξακολουθεί να υπάρχει μια ευκαιρία να καταφέρουμε με διπλωματικά μέσα να αποφύγουμε μια νέα κλιμάκωση της βίας και την ολική απώλεια του ελέγχου στην ανατολική Ουκρανία".

Υποδεχόμενος χθες, Τετάρτη, στη Μόσχα τον προεδρεύοντα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τον Ελβετό Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο ρώσος πρόεδρος ζήτησε από τις φιλορωσικές περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας να αναβάλουν το δημοψήφισμα της Κυριακής. Ζήτησε ως αντάλλαγμα "από τις αρχές του Κιέβου να σταματήσουν αμέσως όλες τις στρατιωτικές και τιμωρητικές επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά".

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές πρόκειται να γνωστοποιήσουν σήμερα την απόφασή τους για ενδεχόμενη αναβολή του δημοψηφίσματος που έχει προγραμματισθεί για τις 11 Μαΐου με θέμα την "ανακήρυξη της ανεξαρτησίας" της αυτοανακηρυχθείσης δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Το Κίεβο λέει πως είναι έτοιμο για συνομιλίες