ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ζητά συγκεκριμένα ρωσικά βήματα για τον οδικό χάρτη

Ουκρανία: Ζητά συγκεκριμένα ρωσικά βήματα για τον οδικό χάρτη

Συγκεκριμένα βήματα, περιλαμβανομένης της απομάκρυνσης των στρατευμάτων της από τα ουκρανικά σύνορα, θα πρέπει να κάνει η Ρωσία, προτού το Κίεβο συμφωνήσει στο προσχέδιο του οδικού χάρτη για την αποκλιμάκωση της έντασης, σύμφωνα με ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο.

«Δεν είναι αρκετό να πουν απλώς ότι θα κάνουν κάτι, όπως κάνει η Ρωσική Ομοσπονδία. Έχουμε ήδη ξεπεράσει το στάδιο των δηλώσεων», δήλωσε ο Ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Γιούρι Κλιμένκο, στη διάρκεια ενημέρωσης διπλωματών και δημοσιογράφων.

«Ακούσαμε πολλά λόγια και διαβεβαιώσεις από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά οι πράξεις είναι εντελώς διαφορετικές», πρόσθεσε.

Η Ρωσία έχει δεσμευθεί να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα, σημείωσε ο Κλιμένκο, όμως στην περιοχή εξακολουθεί να παραμένει ο ίδιος αριθμός στρατιωτών και τώρα η Ρωσία σχεδιάζει στρατιωτικά γυμνάσια στη μεθόριο στις 25 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.

«Θα ήθελα να ενημερωθώ από τον Ρώσο απεσταλμένο, ίσως θα μπορούσε να μοιραστεί μαζί μας τη λογική αυτού. Κατ’ εμέ η λογική είναι απολύτως ξεκάθαρη. Η λογική είναι να κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό ώστε να διαταράξουν τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Κλιμένκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα δεν περιλαμβάνεται στον οδικό χάρτη που συνέταξε την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο οποίος έχει στόχο να δώσει νέα ώθηση στη συμφωνία που υπεγράφη στις 17 Απριλίου στη Γενεύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ.

Ένας Ρώσος διπλωμάτης που ήταν παρών στην ενημέρωση, απέρριψε τις κατηγορίες του Κλιμένκο σχετικά με τη ρωσική εμπλοκή στα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία, λέγοντας ότι η Μόσχα προκαλεί τις ουκρανικές αρχές στο Κίεβο και αλλού να παρουσιάσουν αποδείξεις.

«Δεν παρατηρούμε καμία αυτοσυγκράτηση στη χρήση βαρέων στρατιωτικών μηχανημάτων, του πυροβολικού και της πολεμικής αεροπορίας στη μάχη εναντίον του πληθυσμού», επεσήμανε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Ο Κλιμένκο δήλωσε ότι λυπάται για τα σχόλια του διπλωμάτη. «Δυστυχώς, σήμερα άκουσα μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αντιστρέψει τα πράγματα», ανέφερε.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ σημείωσε εξάλλου ότι η προσάρτηση στη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία χαρακτήρισε «την κατεχόμενη περιοχή της Κριμαίας», ώθησε 7.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι ενδέχεται να υπάρξουν έως και 30.000 εκτοπισμένοι ως το τέλος του χρόνου, επικαλούμενος εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση.

«Είναι μια πραγματική πρόκληση, πρώτα απ’ όλα για την Ουκρανία, και μπορεί να επηρεάσει και το σύνολο της περιοχής. Οι άνθρωποι αυτοί δεν φεύγουν απλώς επειδή θέλουν να φύγουν, αλλά επειδή αντιμετωπίζουν μια πραγματική απειλή: εκφοβισμό, παρενοχλήσεις, απαγωγές μελών της οικογένειάς τους από τις τοπικές αρχές», υπογράμμισε ο Κλιμένκο.

Διαβάστε ακόμα:

Ρωσία: Κανένα επίσημο αίτημα για προσάρτηση της ανατολικής Ουκρανίας