ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για την κατάσταση σε Συρία και Ουκρανία, είχαν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο τηλεφώνημα, το οποίο έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, ο Πούτιν εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για τη
συνεχιζόμενη τιμωρητική επιχείρηση των Αρχών του Κιέβου στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα ηγεσία της Ουκρανίας θα τερματίσει τις βίαιες ενέργειες εναντίον του αμάχου πληθυσμού και θα προχωρήσει στη εγκαθίδρυση απευθείας διαλόγου με τους εκπροσώπους των Περιφερειών.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αποτίμησε θετικά τις αποφάσεις, που έλαβε ο πρόεδρος της Ρωσίας για τη βελτίωση της θέσης του πληθυσμού των Τατάρων της Κριμαίας, την εξασφάλιση της πλήρους συμμετοχής τους στην κοινωνικοπολιτική ζωή της Κριμαίας. Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να συνεχίσουν την τακτική ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα αυτά, αλλά και εν γένει για τα επίκαιρα διεθνή και διμερή ζητήματα.

Μεταξύ των δύο ηγετών συζητήθηκε, επίσης, η κατάσταση στη Συρία, όπου χαρακτηρίστηκαν "ανεπίτρεπτες" οποιεσδήποτε επαφές με εξτρεμιστικές ομάδες, ειδικά τις συνδεόμενες με την Αλ-Κάιντα και συνομολογήθηκε η αναγκαιότητα της εξουδετέρωσής τους. Πούτιν και Ερντογάν επεσήμαναν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση πέραν της διευθέτησης της ενδοσυριακής σύγκρουσης αποκλειστικά με πολιτικά μέσα.

Οι ηγέτες Ρωσίας και Τουρκίας υπογράμμισαν το στρατηγικό χαρακτήρα της επιτυχώς αναπτυσσόμενες ρωσοτουρκικής συνεργασίας. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε επίσης στα ζητήματα υλοποίησης των συμφωνιών, που έχουν επιτευχθεί στον εμπορικό-οικονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των κοινών ενεργειακών σχεδίων.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Το 83% των Ρώσων εμπιστεύεται τον Πούτιν