ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αποπληρωμή μέρους του χρέους στη Ρωσία

Ουκρανία: Αποπληρωμή μέρους του χρέους στη Ρωσία

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την αποπληρωμή του χρέους της δεύτερης προς την πρώτη και τη συνέχιση του εφοδιασμού της με ρωσικό φυσικό αέριο δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία, ωστόσο επιτεύχθηκε πρόοδος, κάτι που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ανακοίνωσε από το Βερολίνο ο Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γκίντερ Έτινγκερ.

"Δεν έχουμε ακόμη τη λύση, όμως επιτύχαμε πρόοδο" είπε ο Έτινγκερ μετά τη λήξη των συνομιλιών που είχε στο Βερολίνο με τους υπουργούς Ενέργειας της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Νόβακ και Γιούρι Προντάν καθώς και τους διευθυντές των εταιρειών φυσικού αερίου Gazprom και Naftogaz. Η τελευταία, πρόσθεσε, κατέβαλε σήμερα στην Gazprom σήμερα το ποσό των 786 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ρωσία απειλεί να σταματήσει τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με φυσικό αέριο εάν το Κίεβο δεν πληρώσει όσα χρωστάει. Το συνολικό ποσό, σύμφωνα με τη Μόσχα, ανέρχεται στα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Προντάν επιβεβαίωσε ότι η χώρα του κατέβαλε 786 εκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί στις οφειλές του Κιέβου για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Τα χρήματα, σύμφωνα με τον Έτινγκερ, καταβλήθηκαν σε λογαριασμό αμερικανικής τράπεζας και από εκεί θα μεταφερθούν στην Gazprom. "Από τη στιγμή που θα μπουν στον λογαριασμό της Gazprom (θα καταστούν δυνατές και άλλες διαπραγματεύσεις", είπε ο Επίτροπος.

Εφόσον τα χρήματα φτάσουν στον προορισμό τους την Δευτέρα, τότε θα καταστεί δυνατόν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις Βρυξέλλες. "Είμαστε βέβαιοι ότι τα χρήματα που κατεβάλαμε θα φτάσουν την Δευτέρα", τόνισε ο Προντάν.

Ο Έτινγκερ εξέφρασε την ελπίδα οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία για την αποπληρωμή του συνόλου του χρέους και την τιμή του φυσικού αερίου μέχρι τις 3 Ιουνίου.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε από την πλευρά του ότι το Κίεβο ενημέρωσε τη Μόσχα για την πληρωμή ενός μέρους του χρέους του, ωστόσο σημείωσε ότι η Gazprom δεν έχει λάβει ακόμη τα χρήματα. "Οι Ουκρανοί εταίροι μας είπαν ότι έχουν καταβάλει ένα μέρος του χρέους. Εάν (η Gazprom) λάβει τα χρήματα αυτά, θα δούμε πόσα είναι", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Νωρίς το μεσημέρι, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ που ρωτήθηκε σχετικά είπε ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει καμία πληρωμή για το φυσικό αέριο από την Ουκρανία.

Ο Νόβακ, που βρισκόταν στο Βερολίνο και συμμετείχε στις συνομιλίες για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους και τη συνέχιση του εφοδιασμού της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο, υπενθύμισε ότι η Μόσχα και η ΕΕ είχαν προτείνει να καταβάλει το Κίεβο στην Gazprom 2 δισ. δολάρια μέχρι σήμερα, 30 Μαΐου, και άλλα 500 εκατομμύρια μέχρι τις 7 Ιουνίου, ως προϋπόθεση για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που πουλά η Ρωσία στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, από το Κίεβο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί "ποτέ" την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου εκ μέρους της Ρωσίας και θα προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία την Δευτέρα.

Ο Γιατσενιούκ εξήγησε ότι τα χρήματα που καταβλήθηκαν σήμερα αφορούν μόνο τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί πριν από την 1η Απριλίου, όταν η Μόσχα αύξησε την τιμή του αερίου.

"Η Ουκρανία δεν θα δεχτεί ποτέ την αύξηση της τιμής στα περίπου 500 δολάρια (ανά 1.000 κυβικά μέτρα). Την Δευτέρα θα διεξαχθεί ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων που θα τερματιστούν είτε με την υπογραφή συμφωνίας είτε με την κατάθεση προσφυγής" στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης, είπε ο Γιατσενιούκ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Πρόθυμη να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία