ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Μουσείο με «Πανόραμα της Κατάκτησης του 1453»

Κωνσταντινούπολη: Μουσείο με «Πανόραμα της Κατάκτησης του 1453»

Η Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς πριν από περισσότερα από 500 χρόνια.

Εκτός από μια μικρή περίοδο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη βρίσκονταν συνεχώς υπό τουρκική κυριαρχία, από την άλωση της, στις 29 Μαΐου του 1453, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα του Dunya bulteni.

Παρά το γεγονός ότι η ιστορική πόλη αποτελεί ένα από τα κύρια έσοδα της Τουρκίας από τον τουρισμό, σήμερα δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η ιστορία της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης είναι πραγματικά κατανοητή από το κοινό.

Υπάρχουν μερικές αξιόλογες προσπάθειες για τη διάδοση, μίας από τις μεγαλύτερες νίκες της ισλαμικής ιστορίας.

Μια τουρκική ταινία που κυκλοφόρησε πρόσφατα προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον. Άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι το Πανόραμα 1453, του Ιστορικού Μουσείου στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο απεικονίζει την κατάκτηση με κάθε λεπτομέρεια.

Κάποιος μπορεί να ρωτήσει: Τι ακριβώς συνέβη στην πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια να κατακτηθεί η Κωνσταντινούπολη και πως τα οθωμανικά στρατεύματα παραβίασαν τα θρυλικά τείχη τα οποία υπερασπίζοντας την πόλη επί αιώνες; Το Μουσείο που άνοιξε το 2009, στοχεύει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά.

Το Μουσείο παίζει, επίσης, έναν κρίσιμο ρόλο στην εκτέλεση της ιστορίας για τις μελλοντικές γενιές. Επίσης, το σημείο στο οποίο κτίσθηκε το μουσείο είναι σημαντικό. Είναι το σημείο στο οποίο ο Μωάμεθ ο Κατακτητής είχε δημιουργήσει το κέντρο των εντολών του.

Για τη μείωση του χάσματος ανάμεσα στο σήμερα και στην κατάκτηση πριν από 561 χρόνια, το μουσείο έχει μια γιγαντιαία εικόνα που απεικονίζει την κατάκτηση και αποτελείται από 1.304 κομμάτια. Είναι η μεγαλύτερη εικόνα στο κόσμο, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

Aπόδοση Βαλκανικό Περισκόπιο

Διαβάστε επίσης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινιάζει ναό στα Τίρανα