ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία-Ρωσία: συνεχίζονται οι διμερείς συζητήσεις για το φυσικό αέριο

Ουκρανία-Ρωσία: συνεχίζονται οι διμερείς συζητήσεις για το φυσικό αέριο

Ανώτατος αξιωματούχος της Ουκρανίας επιβεβαιώνει ότι οι συζητήσεις για το φυσικό αέριο συνεχίζονται στο Βερολίνο ανάμεσα σε εκπροσώπους της Naftogaz και της Gazprom.

Η ουκρανική πλευρά πρότεινε στη Gazprom να επιστρέψει σε έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου ώστε να φτάσει τα 268,5 δολάρια για 1,000 κυβικά μέτρα. Αυτή είναι η τιμή που ήταν σε ισχύ από το πρώτο τέταρτο του 2014, όπως επισημαίνεται.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 30 Απριλίου το χρέος της Ουκρανίας έφτασε τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Την 1η Απριλίου η ρωσική Gazprom ακύρωσε δυο εκπτώσεις και ανέβασε την τιμή στα 485.5 δολάρια ανά 1,000 κυβικά μέτρα.

Δεδομένου ότι η Ουκρανία αποτελεί δίοδο μετάβασης του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει στις διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν το Μάιο ως τρίτος ουδέτερος πόλος, εξομάλυνσης της έντασης ανάμεσα στις δυο χώρες και προκειμένου να διασφαλίσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν αποκλείει τις επαφές ανάμεσα σε Β.Πούτιν και Π. Ποροσένκο κατά τη διάρκεια της ταυτόχρονης παρουσίας τους στη Νορμανδία, ωστόσο, δεν έχει προγραμματιστεί καμία ξεχωριστή συνάντηση ανάμεσα στους δυο Προέδρους.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία – Ουκρανία: Πρώτη συμφωνία για το φυσικό αέριο

Διάλογο με τις Βρυξέλλες θέλει η Σόφια για τον South Stream