ΚΟΣΜΟΣ

Μουντιάλ 2014: Επ΄αόριστον απεργία στο μετρό της Βραζιλίας

Μουντιάλ 2014: Επ΄αόριστον απεργία στο μετρό της Βραζιλίας

Ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα η επ' αόριστον απεργία των εργαζομένων στο μετρό του Σάο Πάολο, λίγο πριν ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στις 12 Ιουνίου.

Η απεργία, που ψηφίστηκε μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για αύξηση 16,5% των αποδοχών τους, θα επηρεάσει 4,5 εκατομμύρια επιβάτες που χρησιμοποιούν το μετρό στην πόλη αυτή των 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το Μουντιάλ κάνει πρεμιέρα με τον αγώνα μεταξύ Βραζιλίας και Κροατίας και το μετρό είναι το καλύτερο μέσο μεταφοράς για να φτάσει ο κόσμος στο γήπεδο Iτακεράο.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στο μετρό Αλτίνο Μέλο ντος Πραζέρες δήλωσε στον Τύπο ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχθηκαν την αύξηση του 8,7% που πρότεινε η διοίκηση και διεκδικούσαν αύξηση τουλάχιστον 10%. «Αν υπάρχουν χρήματα για το στάδιο Ιτακεράο και το Μουντιάλ, γιατί δεν υπάρχουν για τα μέσα μαζικής μεταφοράς;» δήλωσε ο ντος Πραζέρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Estado de Sao Paulo.

Οι 9.700 εργαζόμενοι στο μετρό είχαν κηρύξει απεργία στις 20 Μαΐου, όταν και οι οδηγοί λεωφορείων πραγματοποιούσαν απεργία στην πόλη, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος.

Η διεύθυνση του μετρό δήλωσε ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο και ότι «έχει εμπιστοσύνη στη κοινή λογική των εργαζομένων στο μετρό» ώστε το επιβατικό κοινό που χρησιμοποιεί το μέσο αυτό να μην ταλαιπωρηθεί. Τα τραίνα, ωστόσο, στα προάστια της πόλης θα λειτουργήσουν κανονικά.