ΚΟΣΜΟΣ

Η 70ή επέτειος της Απόβασης και της Μάχης της Νορμανδίας

Η 70ή επέτειος της Απόβασης και της Μάχης της Νορμανδίας

Από τις 5 Ιουνίου έως τις 21 Αυγούστου, η Νορμανδία θα γιορτάσει την 70η επέτειο της απόβασης και της μάχης της Νορμανδίας.

Ο εορτασμός της απόβασης της 6ης Ιουνίου 1944 αποτελεί παραδοσιακά σημαντικό γεγονός για την περιοχή της Κάτω Νορμανδίας.

Ο φετινός εορτασμός θα λάβει ιδιαίτερη διάσταση, επειδή θεωρείται πως είναι η τελευταία ανά δεκαετία επέτειος με παρόντες συμμετέχοντες και αυτόπτες μάρτυρες των συγκεκριμένων γεγονότων.

Σε όλη τη Νορμανδία, τελετές, παρελάσεις και εορτασμοί έχουν προγραμματιστεί προς τιμήν των 150.000 στρατιωτών των Συμμάχων (κυρίως στρατεύματα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά) που αποβιβάστηκαν στις γαλλικές ακτές κατά την «D-Day» (6 Ιουνίου 1944), ξεκινώντας την απελευθέρωση της Ευρώπης από τον άξονα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

H Επιχείρηση Overlord αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αποβατική επιχείρηση που είχε γίνει μέχρι τότε. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν, πέρα από τους Αμερικανούς, Βρετανούς και Καναδούς στρατιώτες, δυνάμεις και από την Ελεύθερη Γαλλία, την Πολωνία, το Βέλγιο, την Τσεχοσλοβακία, την Ολλανδία και την Ελλάδα, καθώς και από την Αυστραλία, τη Ν.Ζηλανδία και τη Νορβηγία, παρέχοντας ναυτική και αεροπορική υποστήριξη. Ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων ήταν ο στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ. Τον στόλο εισβολής απάρτιζαν οκτώ ναυτικά, με 6.939 συνολικά πλοία.

Η εισβολή ξεκίνησε με τις συμμαχικές δυνάμεις να εξορμούν από βάσεις στα νότια της Αγγλίας. Σε πρώτη φάση έλαβαν χώρα νυκτερινές ρίψεις αερομεταφερόμενων δυνάμεων, μέσω αλεξιπτώτων και ανεμοπτέρων, οι οποίες το πρωί ακολουθήθηκαν το πρωί από αποβάσεις σε πέντε ακτές: Juno, Gold, Omaha, Utah, Sword, με τις συμμαχικές δυνάμεις να επιτυγχάνουν την εδραίωση προγεφυρωμάτων, παρά τις βαριές απώλειες, και στη συνέχεια να προωθούνται προς την ενδοχώρα. Μέχρι τις 4 Ιουλίου πάνω από 1.000.000 άνδρες είχαν αποβιβαστεί στις ακτές της Νορμανδίας, φτάνοντας τους 1,332,000 ως τις 24 Ιουλίου. Απέναντί τους είχαν 380.000 άνδρες της Βέρμαχτ, υπό τη διοίκηση των στρατηγών Γκερντ φον Ρούνστεντ και Έρβιν Ρόμελ (της διάσημης «αλεπούς της ερήμου», της Βόρειας Αφρικής).

Ο απολογισμός των απωλειών της Επιχείρησης Overlord εκτιμάται πως ήταν πάνω από 220.000 άνδρες (νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι) για τις συμμαχικές δυνάμεις και 450.000 (νεκροί, τραυματίες, αγνοούμενοι και αιχμάλωτοι) για τους Γερμανούς. Η απόβαση στη Νορμανδία έχει αποτελέσει θέμα πολλών ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, τραγουδιών, ηλεκτρονικών παιχνιδιών και βιβλίων.