ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δέσμευση για βοήθεια στους Ιρακινούς

ΗΠΑ: Δέσμευση για βοήθεια στους Ιρακινούς

Οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν το μισό εκατομμύριο Ιρακινών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την κατάληψη της Μοσούλης από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ, Στιούαρτ Τζόουνς, εκτίμησε ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας αρμόδιας για τις εξωτερικές υποθέσεις ότι οι σουνίτες ισλαμιστές του ΙΚΙΛ είναι «μια από τις πιο επικίνδυνες τρομοκρατικές οργανώσεις του κόσμου».

«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την κατάσταση στενά και συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις ανάγκες όσων έχουν εκτοπιστεί», σημείωσε ο Τζόουνς, ο διορισμός του οποίου στη Βαγδάτη πρέπει να επικυρωθεί από το Κογκρέσο.

«Η βία στο Ιράκ έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2007», παραδέχθηκε ο ίδιος.

Οι αντάρτες του ΙΚΙΛ προελαύνουν στο βόρειο τμήμα του Ιράκ και μέχρι στιγμής έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη την επαρχία Νινευή και περιοχές των επαρχιών Σαλαχεντίν και Κιρκούκ, καθώς προχωρούν προς τη Βαγδάτη.

Ήδη από χθες Τρίτη, το State Department είχε εκτιμήσει ότι το ΙΚΙΛ απειλεί ολόκληρη την περιοχή.

Καθώς οι τζιχαντιστές επανακάμπτουν στο Ιράκ το Πεντάγωνο υπενθύμισε χθες ότι ο αμερικανικός στρατός, παρά την απόσυρσή του από τη χώρα στο τέλος του 2011, συνεχίζει να εκπαιδεύει τις ιρανικές δυνάμεις σε αντιτρομοκρατικές αποστολές, κυρίως στην Ιορδανία.

Διαβάστε επίσης:

Νιγηρία: Νέες αιματηρές επιθέσεις από τη Μπόκο Χαράμ