ΚΟΣΜΟΣ

Ράσμουσεν: Κανένας ρόλος στο Ιράκ για το ΝΑΤΟ

Ράσμουσεν: Κανένας ρόλος στο Ιράκ για το ΝΑΤΟ

Την άποψη ότι δεν υπάρχει κάποιος ρόλο στο Ιράκ για το ΝΑΤΟ, έπειτα από την κατάληψη μεγάλου μέρους των βορειοδυτικών επαρχιών της χώρας από αντάρτες του ΙΚΙΛ, εξέφρασε ο Άντερς φο Ράσμουσεν.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ καταδίκασε τη βία στο Ιράκ και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων.

«Καλούμε τους απαγωγείς να απελευθερώσουν αμέσως τους ομήρους. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτήν την εγκληματική πράξη. Μας ενημέρωσαν οι τουρκικές αρχές», είπε, αναφερόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 28 χωρών του ΝΑΤΟ που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας.

«Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος ρολος για το ΝΑΤΟ στο Ιράκ, όμως, ασφαλώς παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να βάλουν ένα τέλος στη βία», πρόσθεσε.

Οι αντάρτες του ΙΚΙΛ εισέβαλαν την Τετάρτη στο τουρκικό προξενείο της Μοσούλης και έπιασαν ομήρους τους Τούρκους πολίτες που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο. Μεταξύ άλλων στα χέρια των ισλαμιστών βρίσκονται ο Τούρκος πρόξενος, τρία παιδιά και στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων.

Αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απείλησε τους αντάρτες με "αντίποινα" στην περίπτωση που κινδυνεύσουν οι όμηροι.

Διαβάστε επίσης:

Ομπάμα: Πρόθυμος να βοηθήσει το Ιράκ να «εξοντώσει» τους τζιχαντιστές