ΚΟΣΜΟΣ

Άνοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν

Άνοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν

Άνοιξαν οι κάλπες στο Αφγανιστάν σήμερα στις 07:00 τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδας) για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα καθορίσουν τον διάδοχο του Χαμίντ Καρζάι, μια ψηφοφορία που θα διεξαχθεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας εξαιτίας των απειλών των ανταρτών.

Οι Αφγανοί καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του Αμπντουλά Αμπντουλά, 53 ετών πρώην υπουργού Εξωτερικών της χώρας που προηγούνταν στον πρώτο γύρο με 45%, και του Άσραφ Γάνι, 65 ετών πρώην στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στην Καμπούλ αυξημένη είναι η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες ελέγχουν με προσοχή τους δρόμους της πρωτεύουσας σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης των Ταλιμπάν.

Συνολικά περίπου 400.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν παραταχθεί σε όλη τη χώρα.

Σφόδρα αντίθετοι στη διεξαγωγή των εκλογών, οι οποίες εκτιμούν ότι είναι καθοδηγούμενες από την Ουάσινγκτον, οι Ταλιμπάν έχουν απειλήσει ότι «θα χτυπούν αδιαλείπτως επί 24 ώρες» και προειδοποίησαν τους ψηφοφόρους ότι θα πάνε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τους κινδύνους για τη ζωή τους.

Οι εκλογές αυτές, που θα είναι η πρώτη μεταβίβαση εξουσίας μεταξύ δύο δημοκρατικά εκλεγμένων προέδρων, θεωρείται τεστ για το Αφγανιστάν, μέρος του οποίου ελέγχουν οι Ταλιμπάν, η τύχη του οποίου είναι θολή μετά την αποχώρηση των 50.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο τέλος του χρόνου.

Ο νέος πρόεδρος θα κληρονομήσει μια χώρα με προβλήματα, όπου οι Ταλιμπάν κερδίζουν έδαφος και η οικονομία είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση εξαιτίας της διαφθοράς και της έλειψης κράτους δικαίου.

Η ψηφοφορία σηματοδοτεί επίσης το τέλος εποχής του Καρζάι, του μοναδικού ανθρώπου που έχει κυβερνήσει το Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλιμπάν το 2001.

Τα προσωρινά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου αναμένονται στις 2 Ιουλίου, ενώ τα τελικά στις 22 του ίδιου μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Ιράκ: Στην πολιορκημένη Σαμάρα ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι

Eντυπωσιακή φωτογραφία του φεγγαριού από τη Σουηδία

Αφγανιστάν: Το Σάββατο θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών