Ουκρανία: Αποφασίζει για την παράταση της εκεχειρίας ο Ποροσένκο

Newsbomb

Τις αποφάσεις του σχετικά με την παράταση της εκεχειρίας στα ανατολικά της Ουκρανίας, πρόκειται να ανακοινώσει μέσα στην ημέρα ο Πέτρο Ποροσένκο, άμα τη επιστροφή του στο Κίεβο έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

«Η απόφαση αυτή θα ληφθεί όταν επιστρέψω στην Ουκρανία... πρέπει να έχω διαβουλεύσεις με τον υπουργό Άμυνας, με το συμβούλιο άμυνας», τόνισε ο Ποροσένκο. Η εκεχειρία ανάμεσα στις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία τυπικά λήγει απόψε το βράδυ (22:00 ώρα Ελλάδας). Οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν διορία στη Ρωσία τρεις ημέρες για να προχωρήσει σε σαφείς ενέργειες, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή.

Λίγη ώρα νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass της Ρωσίας μετέδωσε, επικαλούμενο μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή την οποία δεν κατονόμασε, πως ο Ποροσένκο είπε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα ότι θα παρατείνει την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία για άλλες τρεις ημέρες.
Αντιδρώντας στην πληροφορία αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι θα καλωσόριζε την τριήμερη παράταση της εκεχειρίας, πρόσθεσε όμως πως αυτή δεν πρέπει να αποτελέσει απλώς μια αναβολή του τελεσιγράφου προς τους αυτονομιστές για να καταθέσουν τα όπλα.

«Ελπίζουμε πως αυτό δεν σημαίνει μόνο μια παράταση του τελεσιγράφου για τρεις ημέρες», δήλωσε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η διπλωματική πηγή η οποία μίλησε στο Itar-Tass διευκρίνισε ότι οι 72 ώρες που ο πρόεδρος Ποροσένκο σχεδιάζει να παρατείνει την εκεχειρία αναμένεται να επιτρέψουν να εκπληρωθούν ορισμένοι «όροι», όπως «η απελευθέρωση των ομήρων» των αυτονομιστών και να αποκατασταθεί ο έλεγχος των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας, ώστε να «εμποδίζεται η προώθηση όπλων» και υλικού και οι «παρεισφρήσεις» ενόπλων από το ρωσικό στο ουκρανικό έδαφος.

Διαβάστε επίσης:

Το ένοχο μυστικό αυτής της φαινομενικά αθώας κοπέλας

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved