ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πέθανε «πρωτεργάτης» της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου

Γερμανία: Πέθανε «πρωτεργάτης» της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου

Σε ηλικία 71 ετών απεβίωσε ένας από τους πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων στην Ανατολική Γερμανία που οδήγησαν στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου πριν από 25 χρόνια, ο Γερμανός ιερέας Κρίστιαν Φίρερ.

Ο πρώην πάστορας της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου της Λειψίας πέθανε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης όπου νοσηλευόταν, λόγω της σοβαρής ασθένειας από την οποία έπασχε.

Ο Φίρερ ήταν ιερέας επί 28 χρόνια, ενώ από το 1982 άρχισε να οργανώνει τις λεγόμενες «προσευχές για την ειρήνη». Το 1989 οι κινητοποιήσεις αυτές κλιμακώθηκαν σε διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Έρικ Χόνεκερ. Αυτές οι «διαδηλώσεις της Δευτέρας» έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στις 9 Οκτωβρίου, την ημέρα που 70.000 άτομα κατέκλυσαν το κέντρο της Λειψίας χωρίς να εμποδιστούν από τις Αρχές. Έναν μήνα αργότερα, στις 9 Νοεμβρίου 1989, γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου…

«Αυτή είναι η μοναδική επανάσταση στην ιστορία της Γερμανίας. Έγινε χωρίς βία και ξεκίνησε από την Εκκλησία», αφηγήθηκε ο ίδιος το 2009 (ένα χρόνο μετά τη συνταξιοδότησή του) στο Γαλλικό Πρακτορείο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από την πτώση του Τείχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Προτεσταντική Εκκλησία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας. Ο σημερινός, μάλιστα, πρόεδρος της ενωμένης Γερμανίας, ο Γιοάχιμ Γκάουκ, είναι πρώην ιερέας, ενώ πάστορας ήταν και ο πατέρας της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2004, οι «διαδηλώσεις της Δευτέρας» γύρω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου ξανάρχισαν και επεκτάθηκαν κατόπιν σε όλη τη Γερμανία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεταρρυθμίσεις του κράτους πρόνοιας από τον τότε καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Διαβάστε ακόμα:

Ισπανία: Ρατσιστική επίθεση στο μετρό της Βαρκελώνης (video)

Πώς να φορέσεις το τζιν σου χωρίς χέρια! (video)

Βρετανία: Ήθελε να αποδράσει με πιστόλι από… σαπούνι! (photo+gif)

ΗΠΑ: Πρώην ποδοσφαιριστής κρατούσε φυλακισμένο το γιο του! (photos)

Αυστραλία: Ανέβηκε γυμνός στην οροφή τρένου και έπαθε ηλεκτροπληξία! (video)

ΗΠΑ: Πούμα σκόρπισε τον τρόμο σε εμπορικό! (video+photos)

Κίνα: Δάγκωσε την καρδιά του επειδή δεν του έδωσε noodles! (σκληρές εικόνες)

Ινδία: Τίγρης έσυρε στη ζούγκλα ψαρά, μέσα από τη βάρκα του!

Κίνα: Ξυλάκι φαγητού καρφώθηκε στον εγκέφαλο αγοριού! (σκληρές εικόνες)

Βρετανία: Νέες φωτογραφίες από το τέρας του Μπρίστολ! (photos)