ΚΟΣΜΟΣ

Σλαβιάνσκ: Η ουκρανική σημαία κυματίζει στο Δημαρχείο

Σλαβιάνσκ: Η ουκρανική σημαία κυματίζει στο Δημαρχείο

Η σημαία της Ουκρανίας κυματίζει στο δημαρχείο του Σλαβιάνσκ, το μέχρι χθες προπύργιο των αυτονομιστών στις ανατολικές περιοχές της χώρας, που ανακατελήφθη σήμερα από τις δυνάμεις του Κιέβου, ανακοίνωσαν ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Βαλέρι Γκελετέι και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βίκτορ Μουζένκο.

Ο υπουργός και ο αρχηγός του επιτελείου ανακοίνωσαν την είδηση αυτή στον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος είχε δώσει νωρίτερα σήμερα τη διαταγή να υψωθεί η σημαία στο δημαρχείο ώστε να υπογραμμιστεί έτσι συμβολικά η ανάκτηση της πόλης αυτής, η οποία ενδέχεται να σηματοδοτήσει μια καμπή στην "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" που έχει στόχο να αποκατασταθεί ο κυβερνητικός έλεγχος στις φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

"Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η εθνική σημαία κυματίζει στο δημαρχείο του Σλαβιάνσκ, παρουσία ενός σχηματισμού ουκρανών στρατιωτών", δήλωσε ο Γκελετέι, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας. Ο υπουργός Νεολαίας Ντμίτρι Μπουλάτοφ δήλωσε πως η σημαία των ανταρτών που κυμάτιζε προηγουμένως στο δημαρχείο θα καεί.

Ο Γκελετέι πρόσθεσε πως η αποκατάσταση των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών και της λειτουργίας της αστυνομίας έχει ήδη αρχίσει στο Σλαβιάνσκ.

Ο πρόεδρος Ποροσένκο συνεχάρη τους στρατιώτες και ζήτησε να του παρουσιάσουν εντός της ημέρας τον κατάλογο αυτών που διακρίθηκαν κατά την ανάκτηση των περιοχών Μικολάγιβκα και Σεμένιβκα και του Σλαβιάνσκ. Μια ανθρωπιστική αποστολή άρχισε να προσφέρει βοήθεια στους κατοίκους του Σλαβιάνσκ, ανακοίνωσε ακόμη η προεδρία.

Οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων ενημέρωσαν εξάλλου τον πρόεδρο πως ενόψει μιας νέας επιχείρησης, μια αναγνωριστική μονάδα βρίσκεται στο Κραματόρσκ, σε απόσταση 15 χλμ. από το Σλαβιάνσκ, για να ελέγξει αν η πόλη, όπου σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση έχουν αναδιπλωθεί οι εξεγερμένοι, έχει παγιδευθεί με νάρκες.

Ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Μπροντάι δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πως οι αυτονομιστές υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους κατά μήκος του βόρειου μετώπου τους εξαιτίας της επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων και της "συντριπτικής αριθμητικής υπεροχής τους".

Πηγή προσκείμενη στους αντάρτες είπε στο Reuters πως τα ουκρανικά στρατεύματα υπερτερούσαν αριθμητικά των ανταρτών σε αναλογία 50 προς ένα.

"Η αντίστασή μας δεν διαλύθηκε", τόνισε πάντως ο Αντρέι Πούργκιν, ένας αρχηγός των ανταρτών, ο οποίος υποστήριξε πως οι μαχητές έφυγαν από την πόλη μόνο και μόνο για να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης:

Στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων το Σλαβιάνσκ

Ρoή Ειδήσεων