ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Tύπωσαν ιαπωνικό χάρτη με τα «μανιτάρια» των πυρηνικών εκρήξεων!

Κίνα: Tύπωσαν ιαπωνικό χάρτη με τα «μανιτάρια» των πυρηνικών εκρήξεων!

Διάβημα διαμαρτυρίας, εξαιτίας ενός γραφήματος που τύπωσε μια τοπική εφημερίδα στην Κίνα και απεικονίζει χάρτη της νησιωτικής χώρας με τα «μανιτάρια» από τις εκρήξεις των πυρηνικών βομβών πάνω από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι με τίτλο (τόσο στην αγγλική όσο και στην κινεζική γλώσσα) πως «οι Ιάπωνες θέλουν πάλι πόλεμο», σκοπεύει να υποβάλει η κυβέρνηση της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι σχέσεις των δύο γειτονικών κρατών έχουν μακρόχρονη ιστορία εντάσεων. Το Πεκίνο αντιμετωπίζει συχνά με αγανάκτηση το γεγονός ότι το Τόκιο δεν έχει ζητήσει συγγνώμη με τον τρόπο που κατά την άποψη των Κινέζων θα όφειλε για την εισβολή των ιαπωνικών στρατευμάτων - ήδη πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο — στο κινεζικό έδαφος και την πολυετή κατοχή μεγάλων τμημάτων της χώρας αυτής.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα, Chongqing Youth News, που εκδίδεται στην πόλη Τσονγκτσίνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας, δημοσίευσε την επίμαχη εικόνα στην πιο πρόσφατη έκδοσή της, σύμφωνα με κινεζικά Μέσα ενημέρωσης, αν και κατά τα φαινόμενο το γραφικό έχει αφαιρεθεί από την έκδοσή της στο Διαδίκτυο.

Στο γραφικό απεικονίζεται ο χάρτης της Ιαπωνίας με τα «μανιτάρια» των εκρήξεων των πυρηνικών βομβών που είχαν πλήξει στα τέλη του Β΄ ΠΠ τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι με τις λέξεις «Η Ιαπωνία θέλει πόλεμο ξανά». Μια εικόνα της σελίδας που περιέχει το γραφικό δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Global Times, μια ταμπλόιντ εφημερίδα που τυπώνει η Λαϊκή Ημερησία, η εφημερίδα-επίσημο όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας.

Καθώς ήταν «ο χασάπης του Β΄ ΠΠ, το αίμα στα χέρια της Ιαπωνίας δεν έχει στεγνώσει ακόμη», ανέφερε στο άρθρο που δημοσίευσε μαζί με αυτή την εικόνα η εφημερίδα Νέα της Νεολαίας της Τσονγκτσίνγκ. Το άρθρο παραμένει προσπελάσιμο στον ιστότοπό της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα δήλωσε ότι η δημοσίευση του άρθρου και του γραφικού αυτού είναι ένα λυπηρό γεγονός.

«Ως υπουργός Εξωτερικών της μόνης χώρας η οποία έχει υποστεί επιθέσεις με πυρηνικά όπλα και ως πολιτικός από τη Χιροσίμα δεν μπορώ να το ανεχθώ αυτό», δήλωσε σε δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας:

«Εξέδωσα μια οδηγία να ελεγχθούν το ταχύτερο τα γεγονότα όσον αφορά στην εφημερίδα από το προξενείο μας στην Τσονγκτσίνγκ, και εάν αποδεχθεί ακριβές (το ότι δημοσίευσε το άρθρο και το γραφικό) να υποβάλει έντονη διαμαρτυρία».

Διαβάστε ακόμα:

Γαλλία: Εντοπίστηκε σορός ορειβάτη που είχε χαθεί πριν από 32 χρόνια

Ισπανία: Έφηβος σκοτώθηκε πέφτοντας από τρενάκι λούνα παρκ (photo)

Ρωσία: Βουλευτής κατηγόρησε χαρτονόμισμα για… πορνογραφία!

Κουνελάκι του Playboy «αναγεννήθηκε» ως μουσουλμάνα! (photos)

Βρετανία: Ανεξήγητο φαινόμενο στον νυχτερινό ουρανό! (photos)

Νορβηγία: Πολική αρκούδα σκότωσε τουρίστα μαθητή! (photos)

Μαγιόρκα: DJ πιέζει τουρίστριες να πάρουν μέρος σε όργια! (video)