ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στην Ουκρανία! Tουλάχιστον 30 στρατιωτικοί νεκροί

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στην Ουκρανία! Tουλάχιστον 30 στρατιωτικοί νεκροί

Μάχες μαίνονται και βομβαρδισμοί βαρέος πυροβολικού καταγράφονται σήμερα στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης Ντονέτσκ, προπυργίου των αυτονομιστών που πρόσκεινται στη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο κατέστησε σαφές ότι οι όροι που έχουν τεθεί από τους Ευρωπαίους για την κήρυξη εκεχειρίας δεν πληρούνται.

Παράλληλα, «τουλάχιστον 30» κυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Λουχάνσκ από έκρηξη πυραύλου Γκραντ.
Το διεθνές αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το οποίο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές και είχε κλείσει ήδη από τις αιματηρές συγκρούσεις του Μαΐου, αποτελεί σήμερα θέατρο σφοδρών μαχών και είναι απροσπέλαστο.

Ανάστατες και τρομοκρατημένες από τους βομβαρδισμούς, δεκάδες οικογένειες εγκαταλείπουν αυτή την μητρόπολη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η νύχτα ήταν ταραγμένη, έγιναν μάχες με χρήση βαρέος πυροβολικού. Οι κάτοικοι πολλών συνοικιών άκουσαν ένα αεροσκάφος να πετάει πολύ χαμηλά και αυτόπτες μάρτυρες είδαν βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό σε κεντρικές οδικές αρτηρίες», ανέφερε η δημαρχία του Ντονέτσκ σε ανακοίνωσή της.

Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ντονέτσκ, από όπου μπορεί κανείς να δει τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου και όπου περί τους 200 ανθρώπους σχημάτιζαν ουρά στα εκδοτήρια για να αγοράσουν εισιτήρια για να φύγουν, μπορούσε κανείς να ακούσει ανταλλαγές πυρών από την περιοχή του αεροδρομίου, ενώ ακολούθησαν υπερπτήσεις αεροσκαφών και πυρά αντιαεροπορικών πυροβόλων, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μπροστά στα καταστήματα έξω από το σταθμό ο κόσμος κοίταζε ανήσυχα τον ουρανό. «Μ' αυτά που ξανάρχισαν χθες, πιστεύεις πως δεν θα μας βομβαρδίσουν;», ρώταγε ένας έμπορος.

Χθες Πέμπτη το Κίεβο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον των ανταρτών στα δυτικά της πόλης Ντονέτσκ ενώ στρατεύματα λαμβάνουν θέσεις στα νότια της πόλης, επιχειρώντας να περικυκλώσουν τους αντάρτες.

«Τα πάντα κλείνουν εδώ (στο Ντονέτσκ), δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις, καμιά δουλειά και τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα», σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας άνδρας περίπου 50 ετών που έστειλε στο σπίτι των γονιών του στη Ρωσία τις κόρες του και τα εγγόνια του, μία ημέρα αφού 4 παιδιά σκοτώθηκαν όταν μια οβίδα έπληξε το όχημα στο οποίο επέβαιναν στο Λουχάνσκ.

«ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑ» ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

Στο μεταξύ μια επίθεση με πυραύλους Γκραντ εναντίον θέσης του ουκρανικού στρατού κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία σήμερα είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο έως και 30 στρατιώτες και συνοριοφρουροί και ο τελικός απολογισμός των θυμάτων μπορεί να είναι ακόμη βαρύτερος, είπε ο Ζόριαν Σκίριακ, στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Αν ο αριθμός των απωλειών επαληθευτεί θα πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση των ανταρτών εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στην Ουκρανία μετά τον τερματισμό της μονομερούς εκεχειρίας από το Κίεβο την 30ή Ιουνίου.

Σύμφωνα με πηγές του στρατού, οι αυτονομιστές εξαπέλυσαν την επίθεσή τους γύρω στις 05:00 στο συνοριακό φυλάκιο Ζελενοπίλια, στην περιοχή Λουχάνσκ.

Ο Σκίριακ, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών Αρσένι Αβάκοφ, είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν αποκλείεται ο αριθμός να ανέβει διότι αυτά τα αιμοδιψή αποβράσματα έριξαν με (πυραυλικά συστήματα) Γκραντ και υπάρχει μεγάλη καταστροφή. Νομίζω ότι δεν θα αργήσει να δοθεί απάντηση έπειτα από αυτή την αιματηρή τρομοκρατική ενέργεια», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Ποροσένκο: Οι αυτονομιστές και η Ρωσία αρνούνται κατάπαυση του πυρός