ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσιογράφοι πήραν μέρος σε διαδήλωση και θα φυλακιστούν!

Δημοσιογράφοι πήραν μέρος σε διαδήλωση και θα φυλακιστούν!

Κατηγορίες ότι διαδήλωσαν χωρίς άδεια απαγγέλθηκαν στη Μιανμάρ σε βάρος περίπου 70 ανθρώπων, από τους οποίους οι 23 είναι δημοσιογράφοι, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.


Η κατηγορία αφορά μια σιωπηρή διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο εναντίον του προέδρου Θέιν Σέιν ενώ αυτός συναντιόταν με διασημότητες στη Γιανγκόν (Ρανγκούν).

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος των διαδηλωτών βάσει του νόμου περί παράνομων συναθροίσεων, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη της αστυνομίας Μονγκ Μονγκ Ου, και έκαστος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες.

Μερικοί διαδηλωτές φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν "Σταματήστε να σκοτώνετε τον Τύπο" και ζητούσαν την άμεση απελευθέρωση πέντε δημοσιογράφων που την περασμένη εβδομάδα καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης 10 ετών. Οι δημοσιογράφοι αυτοί κατηγορούνταν ότι παραβίασαν κρατικά απόρρητα δημοσιεύοντας μια έκθεση για ένα εργοστάσιο χημικών όπλων στην κεντρική περιφέρεια της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία της Μιανμάρ απήγγειλε επίσης κατηγορίες σε βάρος τριών διευθυντών και ενός βετεράνου ρεπόρτερ για παραβίαση του Νόμου περί Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης επειδή έγραψαν για μια οργάνωση ακτιβιστών η οποία υποστήριξε πως η ηγέτις της αντιπολίτευσης Σαν Σου Κι και άλλοι πολιτικοί εξελέγησαν για να σχηματίσουν μια προσωρινή κυβέρνηση.

Ήταν η πρώτη φορά που η σημερινή κυβέρνηση της Μιανμάρ έκανε χρήση του Νόμου περί Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης του 1950, τον οποίο χρησιμοποιούσε ευρύτατα η πρώην στρατιωτική χούντα για να καταστέλλει την αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης: «Η Μέρκελ σκέφτεται την αποχώρηση»