ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Δεν θα συλληφθεί ο Ναβάλνι

Ρωσία: Δεν θα συλληφθεί ο Ναβάλνι

Η ρωσική εισαγγελία ζήτησε σήμερα τη σύλληψη του πολιτικού αντιπάλου του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό και είναι αντιμέτωπος με διάφορες ποινικές διώξεις, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας συνεργάτης του.


«Η εισαγγελία ζήτησε να συλληφθεί ο κ. Ναβάλνι» σε μια ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών σε δικαστήριο της Μόσχας, στο πλαίσιο της δίωξής του για απάτη σε βάρος της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών Yves Rocher, σύμφωνα με τον συνεργάτη του Νικολάι Λιάσκιν.

Ωστόσο η ρωσική δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα αυτό, όπως μετέδωσε το ρωσικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η εισαγγελία υποστήριξε πως διαθέτει «αποδείξεις πως ο κ. Ναβάλνι χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο», κάτι που απαγορεύεται βάσει των όρων του περιορισμού του κατ' οίκον, δήλωσε ο Λιάσκιν στο Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενος τη συνήγορο υπεράσπισης του Ναβάλνι, την Όλγα Μιχαήλοβα.

«Αν και ο Αλεξέι Ναβάλνι δεν συνελήφθη, του έδειξαν κατ' αυτόν τον τρόπο ότι μπορούν να τον συλλαμβάνουν όποτε θέλουν», σημείωσε ο Λιάσκιν.

Ο Ναβάλνι, γνωστός μπλόγκερ και επικριτής της διαφθοράς των ρωσικών ελίτ, κατηγορείται ότι μαζί με τον αδελφό του Αλέγκ καταχράστηκαν ένα ποσό ύψους 27 εκατ. ρουβλιών (546.000 ευρώ) που ανήκε σε δύο εταιρείες, η μία εκ των οποίων συνδέεται με την Ιβ Ροσέ. Ο αντιφρονών αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10 ετών σε στρατόπεδο εργασίας για την υπόθεση αυτή.

Ο Ναβάλνι τελεί σε κατ' οίκον περιορισμό και του απαγορεύεται να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο και κινητά τηλέφωνα από τον Φεβρουάριο. Ο 38χρονος πολέμιος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει σπουδάσει νομική, είχε ήδη καταδικαστεί τον Οκτώβριο του 2013 σε πέντε χρόνια κάθειρξη σε στρατόπεδο εργασίας με αναστολή για μια άλλη υπόθεση στο πλαίσιο της οποίας κατηγορείτο επίσης για κατάχρηση. Η καταδίκη του είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Μόσχας.

Ο Ναβάλνι απορρίπτει όλες τις κατηγορίες σε βάρος του περί διαφθοράς, οι οποίες θεωρεί ότι εντάσσονται σε μια προσπάθεια με πολιτικά κίνητρα να κατατρομοκρατηθεί και να σιωπήσει.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Πιθανοί περιορισμοί εισαγωγής προϊόντων φυτικής παραγωγής από την Ε.Ε.