ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νεκρός διαδηλωτής κατά την απομάκρυνση αγάλματος

Τουρκία: Νεκρός διαδηλωτής κατά την απομάκρυνση αγάλματος

Ένας κούρδος διαδηλωτής σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν από πυρά σήμερα κατά την απομάκρυνση, με δικαστική απόφαση, από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, του αγάλματος ηγέτη των κούρδων ανταρτών που είχε ανεγερθεί στη νοτιοανατολική Τουρκία, δήλωσαν πηγές της τοπικής υπηρεσίας ασφάλειας.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στη μικρή πόλη Λίτσε, όπου τα αποκαλυπτήρια την Κυριακή σε νεκροταφείο του αγάλματος του Μασούμ Κορμάζ, ενός πρώην ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), προκάλεσαν την οργή τούρκων εθνικιστών.

Νεκρός είναι ένας διαδηλωτής ηλικίας περίπου 20 ετών που επλήγη από σφαίρες στο κεφάλι, σύμφωνα με τις πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.

Το κλίμα παραμένει τεταμένο σήμερα στην περιοχή, όπου σποραδικές συγκρούσεις συνεχίζονται μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ομάδας διαδηλωτών, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Ο Μασούμ Κορκμάζ που σκοτώθηκε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το 1986, ήταν διοικητής του ΡΚΚ και είχε σχεδιάσει τις πρώτες επιθέσεις της ένοπλης κουρδικής εξέγερσης κατά των τουρκικών αρχών τον Αύγουστο του 1984. Έκτοτε θεωρείται μάρτυρας για τους Κούρδους.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός του έγιναν την Κυριακή από τις τοπικές αρχές στο κοιμητήριο όπου ενταφιάζονται μόνο μαχητές του ΡΚΚ στο χωριό Γιολατσί.
Το γεγονός εξόργισε τους τούρκους εθνικιστές, οι οποίοι κατέστησαν υπεύθυνους γι αυτό τον πρωθυπουργό και εκλεγέντα πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έλαβε σειρά μέτρων υπέρ της κουρδικής μειονότητας στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που άρχισαν με το PKK το φθινόπωρο του 2012.
Κατόπιν αιτήματος του κυβερνήτη της περιφέρειας του Ντιγιάρμπακιρ, "πρωτεύουσας" της νοτιοανατολικής Τουρκίας που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, δικαστής της Λίτσε διέταξε την Κυριακή την απομάκρυνση του αγάλματος.

Διαβάστε επίσης:

Νέες ταραχές στο Φέργκιουσον