ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Μετά την απογραφή, ανακάλυψαν ότι ήταν κατά 9 εκ. λιγότεροι

Μιανμάρ: Μετά την απογραφή, ανακάλυψαν ότι ήταν κατά 9 εκ. λιγότεροι

Το να πέσεις έξω σε μια απογραφή κατά 100 άτομα, είναι φυσιολογικό, το να προσθέσεις 6 εκατομμύρια ανθρώπους σε έναν πληθυσμό... ε είναι κάπως τραγικό.

Η πρώτη απογραφή που γίνεται εδώ και τρεις δεκαετίες στο Μιανμάρ αποκάλυψε ότι η χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας έχει επισήμως 51 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή εννέα εκατομμύρια λιγότερους από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.

Η προηγούμενη απογραφή είχε γίνει το 1983 από τη χούντα και οι τελευταίες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περίπου 60 εκατομμύρια κατοίκους.

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα κάνουν λόγο για 51.419.420 κατοίκους στο Μιανμάρ», ανακοίνωσε η υπουργός Μετανάστευσης Χιν Γι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες κατά 1,7 εκατομμύριο», πρόσθεσε.

Εξάλλου σύμφωνα με την απογραφή, 14,8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις πόλεις, ενώ 35,5 εκατομμύρια στην ύπαιθρο.

Τα τελικά αποτελέσματα της απογραφής, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον Μάιο του 2015.

Η απογραφή είχε προκαλέσει αντιδράσεις καθώς η πρώτη από τις 41 ερωτήσεις αφορούσε την εθνική ταυτότητα των κατοίκων και οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια δεν είχαν το δικαίωμα να προσδιοριστούν ως τέτοιοι.

Η Μιανμάρ θεωρεί τη μειονότητα Ροχίνγκια παράνομους μετανάστες από το Μπανγκλαντές, αν και πολλοί εξ αυτών ζουν εδώ και πολλές γενιές στη χώρα.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι δεν συμμετείχαν στην απογραφή στα κρατίδια Ραχίν, Κασίν και Κάρεν εξαιτίας των μαχών που μαίνονται εκεί, διευκρίνισε αξιωματούχος του υπουργείου μετανάστευσης.

Διαβάστε επίσης:

Συντριβή αεροσκάφους με επτά επιβαίνοντες στην Αλγερία