ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Αγωγός θα μεταφέρει για πρώτη φορά φυσικό αέριο στην Κίνα

Ρωσία: Αγωγός θα μεταφέρει για πρώτη φορά φυσικό αέριο στην Κίνα

Στην τελετή έναρξης των εργασιών για την κατασκευή ενός αγωγού, μέσω του οποίου η Ρωσία θα μεταφέρει για πρώτη φορά φυσικό αέριο στην Κίνα, αυξάνοντας τις εμπορικές συναλλαγές της χώρας με την Ασία, παρέστη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ξεκινάμε το μεγαλύτερο σχέδιο κατασκευής στον κόσμο. Δεν θα υπάρξει κάποιο πιο σημαντικό στο άμεσο μέλλον», υπογράμμισε ο Πούτιν στο πλαίσιο τελετής στη Γιακουτία, στην ανατολική Σιβηρία.

«Όμως το πιο σημαντικό δεν είναι τα ρεκόρ, αλλά το ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως και για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», πρόσθεσε, την ίδια ώρα που οι σχέσεις της με τη Δύση είναι στο χειρότερο σημείο τους εδώ και καιρό.

Ο αγωγός φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας», συνολικού μήκους 4.000 χιλιομέτρων που θα μπορεί να μεταφέρει 61 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της ανατολικής Σιβηρίας με το ήδη υπάρχον δίκτυο, επεκτείνοντάς το προς την Άπω Ανατολή έως το Χαμπαρόφσκ και το Βλαδιβοστόκ.

Το κόστος της κατασκευής του, όπως και των άλλων υποδομών που συνδέονται με τον αγωγό, εκτιμάται στα 55 δισεκατομμύρια δολάρια (41,8 δισ. ευρώ).

Ο αγωγός αυτός θα επιτρέψει κυρίως στη Μόσχα να τηρήσει το συμβόλαιο που υπέγραψε το Μάιο με το Πεκίνο, έπειτα από δέκα χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων, βάσει του οποίου η Ρωσία θα παραδώσει για πρώτη φορά φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω αγωγού.

Το συμβόλαιο αυτό εκτιμάται ότι θα αποφέρει στη Ρωσία 400 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 300 δισ. ευρώ) τα επόμενα 30 χρόνια, ενώ προβλέπει την παροχή 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το 2018.

Η κατασκευή του κινεζικού τμήματος του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2015, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ζανγκ Γκαολί στη διάρκεια της σημερινής τελετής.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Τον άφησαν να πεθάνει εξαιτίας του τριχωτού στήθους του! (photos)

Βρετανίδα μητέρα απειλεί να αποκεφαλίσει χριστιανούς! (vid+pics)

Βιετνάμ: Κοιμόντουσαν στη δουλειά και ο κλέφτης αλώνιζε! (video)

ΗΠΑ: Τραγικό! Κοριτσάκι καταπλακώθηκε από την άμμο ενώ έπαιζε! (phs)

Γαλλία: Γονείς δολοφόνησαν το μωράκι τους και κατήγγειλαν απαγωγή!

Δείτε με τι αντικατέστησαν τους ταύρους στο παραδοσιακό ισπανικό έθιμο! (videos)

Υεμένη: Βρετανός όμηρος απευθύνει έκκληση για βοήθεια (video)