ΚΟΣΜΟΣ

Επτά χρόνια φυλάκισης για τον αστυνομικό που σκότωσε διαδηλωτή

Επτά χρόνια φυλάκισης για τον αστυνομικό που σκότωσε διαδηλωτή

Δικαστήριο της Άγκυρας καταδίκασε σήμερα σε κάθειρξη επτά ετών και εννέα μηνών έναν αστυνομικό που σκότωσε με μια σφαίρα στο κεφάλι έναν διαδηλωτή κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Τουρκία τον Ιούνιο του 2013.


Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε δεκτή με οργή από τους παριστάμενους στην αίθουσα του δικαστηρίου που εκτόξευαν μπουκάλια και φώναζαν ρυθμικά "Κράτος δολοφόνε".

Το δικαστήριο στο σκεπτικό του αναγνώρισε ελαφρυντικά στον 28χρονο κατηγορούμενο Αχμέτ Σαχμπάζ, κρίνοντας κυρίως ότι ο αστυνομικός "προκλήθηκε" από τους διαδηλωτές. Ο Σαχμπάζ είχε πυροβολήσει στο κεφάλι έναν κομμουνιστική εργάτη, τον 26χρονο Ετέμ Σαρισουλούκ κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης εναντίον του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την 1η Ιουνίου 2013 στην Άγκυρα. Ο Σαρισουλούκ έπεσε σε κώμα και υπέκυψε δύο εβδομάδες αργότερα.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθεί στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης 33 ετών. Τον Ιούλιο ζήτησε επίσης και πέτυχε να προφυλακιστεί ο αστυνομικός που κυκλοφορούσε ελεύθερος από πέρσι.

Η αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών τον Ιούνιο του 2013 καταδικάστηκε από πολλές οργανώσεις, τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό. Η Διεθνής Αμνηστία έκανε μάλιστα λόγο για "παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολύ μεγάλη κλίμακα" ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε τη λύπη της γιατί "οι τουρκικές αρχές δεν έδειξαν καμία προθυμία να διώξουν ποινικά τους δράστες".

Άλλοι τέσσερις αστυνομικοί δικάζονται στο Καϊσερί κατηγορούμενοι ότι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου έναν διαδηλωτή στο Εσκίσεχιρ.

Διαβάστε επίσης: Κωνσταντινούπολη: Κατέρρευσε πεζογέφυρα