ΚΟΣΜΟΣ

Η απάντηση του ΝΑΤΟ στον Πούτιν

Η απάντηση του ΝΑΤΟ στον Πούτιν

Βάζουν στη συμμαχία τη Γεωργία και αναπτύσσουν δύναμη ταχείας αντίδρασης

Το ανάστημά του μπροστά στη Ρωσία υψώνει το ΝΑΤΟ, με τον γενικό γραμματέα Αντερς Φογκ Ράσμουσεν να ανακοινώνει τη δημιουργία δύναμης ταχείας αντίδρασης που θα αριθμεί 5.000 στρατιώτες, καθώς και το άνοιγμα του δρόμου για την ένταξη της Γεωργίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η δύναμη ταχείας αντίδρασης θα μπορεί να αναπτύσσεται εντός λίγων ημερών και στοχεύει στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας μέσω της ενίσχυσης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

Οι αποφάσεις αυτές μοιάζουν να στέλνουν μήνυμα προς τη Ρωσία, οι ενέργειες της οποίας στην Ουκρανία απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των 28 κρατών-μελών του Συμφώνου στο Νιούπορτ της Ουαλίας χθες και σήμερα.

Επίσης ένα μήνυμα στη Μόσχα στέλνει η απόφαση η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του NATO το 2016 να διεξαχθεί στην Πολωνία, όπως επίσης ανακοίνωσε ο Ράσμουσεν.

Ο Ράσμουσεν χαρακτήρισε «πολύ ταιριαστή» την απόφαση να φιλοξενήσει η Βαρσοβία τη Σύνοδο καθώς θα επιδείξει τη δέσμευση της Συμμαχίας έναντι της Πολωνίας αλλά και την «πιο ορατή παρουσία του NATO στα ανατολικά».

Ο Ράσμουσεν πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα εγκαταστήσει κέντρα διοίκησης και ελέγχου στο «ανατολικό τμήμα» της Συμμαχίας.

Όποιος απειλεί κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, θα έρχεται αντιμέτωπος με όλη τη Συμμαχία, σημείωσε ο Ράσμουσεν.

Παραθέτοντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ένταξη της Γεωργίας στο NATO, ο Ράσμουσεν ανέφερε ότι κανένα τρίτο μέρος -δηλαδή η Ρωσία- δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στην διεύρυνση της Συμμαχίας. «Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοικτή. Κάθε κράτος θα κριθεί ανάλογα με την αξία του» σημείωσε.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια επέκταση της εντολής της συμμαχίας για την αντιμετώπιση νέων απειλών που θα μπορούσαν να θέσουν εκτός λειτουργίας κρίσιμης σημασίας υποδομές —χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κυβερνητικές υπηρεσίες κ.ο.κ.— χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα.

«Σήμερα δηλώνουμε ότι η άμυνα των ψηφιακών υποδομών αποτελεί μέρος της κεντρικής αποστολής του NATO να παρέχει συλλογική άμυνα», ανέφερε ο Ράσμουσεν.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι είπε σήμερα πως η χώρα του καλωσορίζει και εκτιμά ιδιαίτερα την απόφαση της συμμαχίας να δημιουργηθεί μια δύναμη ιδιαίτερα ταχείας αντίδρασης αλλά και να ενισχυθεί η παρουσία του NATO στην ανατολική Ευρώπη.

«Αποδίδουμε ιδιαίτερα μεγάλη αξία στο γεγονός ότι σημειώνεται πρόοδος στην αύξηση του επιπέδου της ετοιμότητας του NATO» και στο ότι θα δημιουργηθεί μια δύναμη-αιχμή του δόρατος που θα περιλαμβάνει «περίπου 5.000 στρατιώτες για να υπάρχει μια απολύτως άμεση αντίδραση», είπε ο Κομορόφσκι μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Νιούπορτ.

Διαβάστε επίσης:

Ώρα εθνικής ευθύνης για τον Α. Σαμαρά