ΚΟΣΜΟΣ

Μητέρα Φόλεϊ: Η κυβέρνηση με απειλούσε

Μητέρα Φόλεϊ: Η κυβέρνηση με απειλούσε

Η μητέρα του Τζέιμς Φόλεϊ, του αμερικανού όμηρου που αποκεφαλίστηκε πρόσφατα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) δήλωσε ότι αισθάνθηκε ότι η περίπτωση του γιου της ήταν μια "ενόχληση" για την αμερικανική κυβέρνηση.


Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το αμερικανικό δίκτυο CNN αργά την Πέμπτη, η Νταϊάν Φόλεϊ εξήγησε ότι η οικογένειά της είχε απειληθεί με ποινικές διώξεις, αν προσπαθούσε να συγκεντρώσει χρήματα για τα λύτρα που ζητούσαν οι απαγωγείς του γιου της, γιατί αυτό ήταν παράνομο.

Η οικογένεια είχε επίσης ενημερωθεί ότι κανένας κρατούμενος δεν θα ανταλλασσόταν προκειμένου να απελευθερωθεί ο Φόλεϊ και ότι η κυβέρνηση δεν θα πραγματοποιούσε στρατιωτική επιχείρηση. Η οικογένεια είχε δεχθεί προειδοποιήσεις να μην "πάει να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης" και "έλαβε διαβεβαιώσεις ότι υπήρχε μέριμνα για την υπόθεση του δημοσιογράφου.

"Ως Αμερικανίδα, ένιωθα ντροπή και είχα συγκλονιστεί", από τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από την κυβέρνηση, τόνισε.

Το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος είχαν ανακοινώσει λίγο μετά την εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες του Φόλεϊ την αποτυχία μιας επιχείρησης "φέτος το καλοκαίρι" για τη διάσωση αμερικανών ομήρων που κρατούνται από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

"Οι προσπάθειές μας για να απελευθερωθεί ο Τζιμ είχαν ενοχλήσει την κυβέρνηση" καθώς "αυτό δεν αποτελούσε μέρος των στρατηγικών μας συμφερόντων, αν θέλετε", είπε χαρακτηριστικά.

Η εκτέλεση του 40χρονου δημοσιογράφου έγινε γνωστή στις 19 Αυγούστου μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο του Ισλαμικού Κράτους που δείχνει τον αποκεφαλισμό του ομήρου.

Μια εβδομάδα αργότερα, οι τζιχαντιστές του ΙΚ έδωσαν στη δημοσιότητα νέο βίντεο της εκτέλεσης με συνοπτικές διαδικασίες ενός ακόμη αμερικανού δημοσιογράφου, του Στίβεν Σότλοφ.

Ο Φόλεϊ είχε καλύψει τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Συρία και εργαζόταν κυρίως για την ειδησεογραφική ιστοσελίδα GlobalPost, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Είχε απαχθεί από ενόπλους στη βόρεια Συρία το 2012.

"Ο Τζιμ θα είχε λυπηθεί. Ο Τζιμ πίστεψε μέχρι το τέλος ότι η χώρα του θα πήγαινε να τους σώσει", δήλωσε η μητέρα του.

"Μας είπαν να έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα αφεθεί ελεύθερος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σαν από θαύμα", πρόσθεσε η μητέρα του τονίζοντας, "και δεν απελευθερώθηκε, έτσι δεν είναι;"

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό χθες δήλωσε την "έκπληξή του" και τόνισε ότι αγνοούσε την ύπαρξη τέτοιου είδους προειδοποιήσεων της κυβέρνησης, όπως αυτές που ανέφερε η Νταϊάν Φόλεϊ.

"Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν γνωρίζω τίποτα επ΄αυτού και δεν θα μπορούσα να υποστηρίξω ότι κάποιος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε τέτοιες δηλώσεις", τόνισε από την Τουρκία, όπου συνεχίζει την περιοδεία του για τη δημιουργία ενός συνασπισμού εναντίον τζιχαντιστών του ΙΚ.

"Εγώ, όπως και άλλοι στην κυβέρνηση εργαστήκαμε σκληρά για να έρθουμε σε επαφή με δεκάδες χώρες προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή επιχείρηση. Ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε εντολή για μια επικίνδυνη αλλά απαραίτητη αποστολή προκειμένου να διασωθούν οι όμηροι (...) Αποτύχαμε τραγικά. Συμπάσχω με την οικογένεια αυτή", πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Ιράκ: Βοήθεια για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών