ΚΟΣΜΟΣ

Μπαρόζο-Πούτιν υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου

Μπαρόζο-Πούτιν υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους, "τη σημασία" που έχει να συνεχισθεί ο διάλογος σχετικά με τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο διάλογος αυτός έχει στόχο "να εξασφαλισθούν αδιαλείπτως οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του ουκρανικού εδάφους", αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία διέκοψε στα μέσα Ιουνίου τις παραδόσεις φυσικού αερίου της στην Ουκρανία, η οποία αρνείται την αύξηση της τιμής που επιβλήθηκε από την Gazprom μετά την έλευση στην εξουσία φιλοδυτικών ηγετών και η οποία έχει συσσωρεύσει, σύμφωνα με τη Μόσχα, απλήρωτα ποσά ύψους 5,3 δισεκ. δολαρίων.

Η διένεξη αυτή μπορεί να επηρεάσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη, καθώς ένα μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου διέρχεται από την Ουκρανία, σε περίπτωση που η χώρα αυτή αποφάσιζε να παρακρατήσει ένα μέρος του φέτος το χειμώνα για να αντιμετωπίσει την έλλειψη.

Οι Πούτιν και Μπαρόζο έδωσαν επίσης "ιδιαίτερη προσοχή στην συγκεκριμένη εφαρμογή της συμφωνίας για την αναβολή της έναρξης της ισχύος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016". Η αναβολή αυτή, που προτάθηκε την Παρασκευή έπειτα από μια τριμερή υπουργική σύνοδο με τη Ρωσία και την Ουκρανία, πρόκειται να λάβει την έγκριση των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά προκαλεί αντιδράσεις στην Ουκρανία.