«Tο αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ δεν αδιαφόρησε για την τύχη λαθρομεταναστών»

Κατηγορηματικά απορρίπτουν οι Γαλλικές ένοπλες δυνάμεις τους ισχυρισμούς ότι το αεροπλανοφόρο...
2'

Κατηγορηματικά απορρίπτουν οι Γαλλικές ένοπλες δυνάμεις τους ισχυρισμούς ότι το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ αδιαφόρησε για την τύχη λαθρομεταναστών, που συνάντησε σε ακυβέρνητο πλοιάριο καταμεσής της Μεσογείου, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους.

Η Αγγλική εφημερίδα Γκάρντιαν, ανέφερε ότι ένα σκάφος που μετέφερε 72 λαθρομετανάστες παρασύρθηκε και έμεινε ακυβέρνητο επί 16 ημέρες στα ανοιχτά της Μεσογείου, 18 μόλις ώρες αφού είχε αποπλεύσει από την Τρίπολη στις 25 Μαρτίου, έχοντας μείνει από καύσιμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα " παρά το γεγονός ότι το πλοιάριο των λαθρομεταναστών εξέπεμψε σήμα κινδύνου προς την Ιταλική ακτοφυλακή αλλά και ότι ήρθε σε επαφή τόσο με στρατιωτικό ελικόπτερο, όσο και με πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ, καμιά προσπάθεια διάσωσης των λαθρομεταναστών δεν πραγματοποιήθηκε ". Η εφημερίδα συμπληρώνει ότι το πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ, που φέρεται να αδιαφόρησε στις εκκλήσεις για βοήθεια των λαθρομεταναστών, " είναι πιθανό να ήταν το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ ".

Όλοι οι επιβαίνοντες στο σκάφος, που είχαν ως προορισμό το Ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, εκτός από 11, πέθαναν από έλλειψη τροφής και νερού περιπλανώμενοι αβοήθητοι στα νερά της Μεσογείου.

Εκπρόσωπος των Γαλλικών ενόπλων δυνάμεων απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι το αεροπλανοφόρο, που όντως μετείχε στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, στα τέλη Μαρτίου, είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.

«Δεν υπήρξε ποτέ οποιαδήποτε επαφή με σκάφος που μετέφερε λαθρομετανάστες, ούτε από το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, ούτε από οποιοδήποτε άλλο από τα σκάφη που μετέχουν στις επιχειρήσεις στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, είτε από αέρος, είτε δια θαλάσσης», δήλωσε ο συνταγματάρχης Τιερί Μπούρκχαρντ στο δημόσιο ραδιόφωνο της Γαλλίας.