«Η Ρωσία έχει ακόμα τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία»

Newsbomb

Τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία, παρά την κατάπαυση του πυρός που έχει κηρυχθεί στην περιοχή, έχει η Ρωσία, όπως έκρινε ο νέος Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η εκεχειρία στην Ουκρανία προσφέρει μια ευκαιρία, αλλά η Ρωσία διατηρεί τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία. Η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Στόλντενμπεργκ, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην ηγεσία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο 55χρονος Νορβηγός εμφανίστηκε πάντως συμφιλιωτικός έναντι της Μόσχας, υπογραμμίζοντας ότι δε βλέπει καμιά αντίφαση ανάμεσα στην οικοδόμηση μιας εποικοδομητικής σχέσης με τη Ρωσία και ένα ισχυρό NATO.

Εξάλλου, ο νέος γ.γ. του NATO σημείωσε πως πρέπει να είναι σαφές ότι τα κράτη της συμμαχίας θα σπεύσουν σε βοήθεια της Τουρκίας, εάν η χώρα δεχθεί επίθεση.

«Η ευθύνη μας, η βασική ευθύνη μας, είναι να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να πούμε με απόλυτη σαφήνεια ότι θα προστατεύσουμε την Τουρκία, ότι η συλλογική άμυνα, το Άρθρο 5, είναι κάτι το οποίο θα εφαρμοστεί εάν η Τουρκία δεχθεί επίθεση καθ' οιονδήποτε τρόπο», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας του για οκτώ χρόνια, ανέλαβε 13ος ΓΓ του NATO σήμερα. Είναι ο δεύτερος Σκανδιναβός που αναλαμβάνει το αξίωμα μετά τον Δανό Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Σημειώνεται ότι η Νορβηγία είναι κράτος-μέλος του NATO από το 1949.

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανία: Αγοράκι… καρχαρίας μάς δείχνει τα δόντια του! (pics)

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved