ΚΟΣΜΟΣ

Απεργία πείνας ξεκίνησε η Ιρανή που κρατείται επειδή παρακολούθησε αγώνα βόλεϊ ανδρών

Απεργία πείνας ξεκίνησε η Ιρανή που κρατείται επειδή παρακολούθησε αγώνα βόλεϊ ανδρών

Απεργία πείνας, μετά από 100 ημέρες κράτησης, ξεκίνησε μια νεαρή Ιρανοβρετανή, που συνελήφθη στην Τεχεράνη επειδή θέλησε να παρακολουθήσει έναν αγώνα βόλεϊ ανδρών!

Η Γκοντσέχ Γαναμί, 25 ετών, συνελήφθη στις 20 Ιουνίου, καθώς συμμετείχε σε μια κινητοποίηση γυναικών οι οποίες ήθελαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα βόλεϊ ανδρών μεταξύ του Ιράν και της Ιταλίας.

Η νεαρή γυναίκα, αφού αφέθηκε ελεύθερη λίγες ώρες μετά τη σύλληψή της, συνελήφθη εκ νέου μετά από μερικές ημέρες. Το Σεπτέμβριο, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε επισημάνει ότι η κράτηση της Γαναμί δε συνδέεται πλέον με τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση, ωστόσο δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

Σε ένα μήνυμα που ανήρτησε χθες Κυριακή (5/10) στη σελίδα της στο Facebook (Free Goncheh Ghanami), η μητέρα της, Σούζαν Μοσταγιάν δήλωσε ότι η Γκοντσέχ αποφάσισε την Τετάρτη να σταματήσει να δέχεται τροφή.

«Λέει ότι ανέχθηκε αρκετά την αβεβαιότητα έπειτα από 100 ημέρες (...) Δε θα αγγίξω τροφή μέχρι να σταματήσει η Γκοντσέχ την απεργία πείνας», πρόσθεσε η μητέρα της νεαρής κρατούμενης.

Η οικογένεια της Γκοντσέχ έχει ξεκινήσει μάλιστα εκστρατεία στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για την απελευθέρωσή της, ενώ έχει απευθυνθεί και στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για βοήθεια.

«Από κάποια στιγμή και μετά σταμάτησαν να την ανακρίνουν, όμως συνεχίζεται η κράτησή της», υπογράμμισε η Μοσταγιάν, η οποία είχε αρχικά αποφασίσει να παραμείνει σιωπηλή «επί 82 ημέρες προκειμένου η αθώα κόρη μου να επιστρέψει σπίτι της».

«Όμως δεν επέστρεψε και πλέον η ζωή και η υγεία της βρίσκονται σε κίνδυνο. Δεν θα παραμείνω πια σιωπηλή», κατήγγειλε.

Στο μήνυμά της στο Facebook η Μοσταγιάν επισημαίνει επίσης ότι οι ιρανικές αρχές προσπάθησαν να πείσουν την κόρη της να αλλάξει δικηγόρο και να δηλώσει ένοχη για νέες κατηγορίες.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της εθνικής αστυνομίας του Ιράν, στρατηγός Εσμαΐλ Αχμαντί Μογαντάμ, είχε εξηγήσει τον Ιούνιο ότι η αστυνομία δεν μπορεί «να επιτρέψει την παρουσία γυναικών στα στάδια», διότι «η συνύπαρξη των δύο φύλων στα στάδια δεν εξυπηρετεί ακόμα το γενικό συμφέρον»…

Διαβάστε ακόμα:

Ιράν: Ελεύθερη η δημοσιογράφος σύζυγος του ανταποκριτή της Washington Post