ΚΟΣΜΟΣ

Η μετανάστευση βασικό θέμα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής των υπ. Εσωτερικών

Η μετανάστευση βασικό θέμα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής των υπ. Εσωτερικών

Στους μετανάστες αφιερώθηκε μέρος της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο και μία από τις προτάσεις ήταν να θεσπιστούν ποσοστώσεις για την υποδοχή μεταναστών, ούτως ώστε να ανακουφιστούν οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν ρεκόρ αφίξεων, κυρίως εξαιτίας των συγκρούσεων στη Συρία, τη Γάζα και το Κέρας της Αφρικής.

Πολλοί μετανάστες προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με επικίνδυνα πλεούμενα. Περισσότεροι από 139.200 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής από τις αρχές του χρόνου μόνο στην Ιταλία, αριθμός που αποτελεί ιστορικό υψηλό.

Όμως το 75% των μεταναστών υποδέχονται πέντε χώρες: η Γερμανία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία, σύμφωνα με την ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρεμ.

«Δεν είναι σωστό», είπε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα στη διάρκεια της συνόδου να συμφωνηθεί η θέσπιση ποσοστώσεων.

Παράλληλα η Ιταλία δέχθηκε επικρίσεις ότι δεν καταγράφει και δεν λαμβάνει τα δακτυλικά αποτυπώματα κάποιων μεταναστών όταν αυτοί φτάνουν στη χώρα, ώστε να μπορούν να ζητήσουν άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η δανή υπουργός Δικαιοσύνης Κάρεν Χέκερουπ χαρακτήρισε «απαράδεκτο (…) το γεγονός ότι τόσοι πολλοί μετανάστες ταξιδεύουν στην Ευρώπη, περνούν τα σύνορα και φτάνουν στη βόρεια Ευρώπη προτού κάποιος τους πάρει τα δακτυλικά τους αποτυπώματα».

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν λειτουργούν τα σύνορα», κατήγγειλε η ίδια.

«Δεν είναι πολύ να ζητήσουμε από όλους τους πρόσφυγες που θέλουν να λάβουν προστασία στην Ευρώπη να δηλώσουν το όνομά τους και τη χώρα καταγωγής τους», σημείωσε ο ντε Μεζιέρ.

Οι υπουργοί Εσωτερικών αναμένεται να εξετάσουν μια στρατηγική τριών σημείων για τη μετανάστευση που θα βασίζεται στους βελτιωμένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, στην αυξημένη συνεργασία με τρίτες χώρες —κυρίως με την Αφρική— και στην καλύτερη καταγραφή των μεταναστών.

Η ΕΕ έχει συμφωνήσει να αυξήσει τις επιχειρήσεις περιπολίας στη Μεσόγειο με μια νέα αποστολή με το όνομα Τρίτων. Όμως αυτή θα επικεντρώνεται στον έλεγχο των συνόρων και όχι στην αναζήτηση και διάσωση μεταναστών, όπως κάνει η ιταλική επιχείρηση Mare Nostrum.

Οι ιταλικές αρχές αναφέρουν ότι περιορίσουν τις περιπολίες της Mare Nostrum μόλις ξεκινήσει η Τρίτων τον Νοέμβριο, παρά τις ανησυχίες ότι η τελευταία θα έχει λιγότερους πόρους και θα περιπολεί μια πιο περιορισμένη περιοχή.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η επιχείρηση Τρίτων δεν μπορεί και δεν θα αντικαταστήσει τη Mare Nostrum», υπογράμμισε η Μάλμστρεμ αυτή την εβδομάδα. «Το μέλλον της Mare Nostrum είναι μια ιταλική απόφαση», είχε προσθέσει.

Διαβάστε επίσης:

Η Άγκυρα αποκλείει το ενδεχόμενο «μονομερούς» επιχείρησης στην Κομπάνι