Ουκρανία: Φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν περικυκλώσει Ουκρανούς

Ουκρανία: Φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν περικυκλώσει Ουκρανούς

Περίπου 100 ουκρανοί στρατιώτες είναι περικυκλωμένοι σήμερα από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην επαρχία Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.


Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ Γκενάντι Μόσκαλ ανακοίνωσε ότι 112 ουκρανοί στρατιώτες είναι «περικυκλωμένοι» στο σημείο Μπαχμούτκα σε έναν δρόμο που ενώνει το Λουχάνσκ με τη δυτική Ουκρανία.

«Η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί κρίσιμη», προειδοποίησε ο Μόσκαλ. «Κάποιοι τραυματισμένοι στρατιώτες είναι αιχμάλωτοι, μεταξύ αυτών και ένας διοικητής τάγματος», πρόσθεσε, ενώ έκανε λόγο για «μόνιμα πυρά βαρέως πυροβολικού».

Ο Μόσκαλ είχε επισημάνει ήδη από χθες Τρίτη ότι σφοδρές μάχες μαίνονται στην περιοχή και ότι υπάρχει ένας νεκρός στις τάξεις των ουκρανικών δυνάμεων.
Από την πλευρά του το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη, όμως ελεγχόμενη» και ένας εκπρόσωπος του στρατού διέψευσε ότι οι στρατιώτες είναι εντελώς «περικυκλωμένοι».

«Παραμένει αδύνατη η αποστολή ενισχύσεων και επιπλέον όπλων», εξήγησε ο Αντρίι Λισένκο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κίεβο.

Υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να επαναληφθεί η μάχη του Ιλοβάισκ, της στρατηγικής σημασίας πόλη στην επαρχία Ντονέτσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις βρέθηκαν περικυκλωμένες από τους φιλορώσους αντάρτες.

Η μάχη ολοκληρώθηκε με ένα λουτρό αίματος με περισσότερους από 100 νεκρούς, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, ή περίπου 200 σύμφωνα με κάποιες πηγές.
Η ήττα στο Ιλοβάισκ αναφέρθηκε από τον ουκρανικό Τύπο και τους εδικούς ως ο κύριος λόγος για την αποπομπή το Σαββατοκύριακο του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Βαλέρι Γκελετέι, ο οποίος αντικαταστάθηκε χθες από τον Στέπαν Πόλτορακ, επικεφαλής της Εθνοφρουράς.

 

Διαβάστε επίσης: Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου με τον έλληνα πρόξενο στη Μαριούπολη