ΚΟΣΜΟΣ

Καθήλωσαν τους τζιχαντιστές στην Κομπάνι

Καθήλωσαν τους τζιχαντιστές στην Κομπάνι

Ο στενότερος συντονισμός της αμερικανικής αεροπορίας με τους Κούρδους υπερασπιστές της συριακής πόλης Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, επέτρεψε την καθήλωση των τζιχαντιστών, οι οποίοι εμφανίζονταν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα έτοιμοι να την αλώσουν.

Οπως ανακοίνωσε η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, κατά το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 18 βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) στο Κομπάνι, επιβραδύνοντας την προώθηση των τζιχαντιστών από τις νότιες και ανατολικές περιοχές προς το κέντρο της πόλης. Κούρδοι αξιωματούχοι που βρίσκονται στην πολιορκημένη πόλη δήλωσαν σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι οι ηγέτες της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG) διαβιβάζουν στον υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμό τις συντεταγμένες των θέσεων του ISIS, με αποτέλεσμα τη θεαματική βελτίωση της ακρίβειας των βομβαρδισμών.

«Το ISIS προσπαθεί να κάμψει την αντίσταση της YPG με επιθέσεις αυτοκτονίας, αλλά οι προσπάθειές του έχουν αποκρουσθεί μέχρι τώρα», δήλωσε ο κυβερνήτης του Κομπάνι Ανουάρ Μουσλίμ, αδελφός του Σαλίχ Μουσλίμ, ο οποίος ηγείται του κυριότερου κουρδικού κόμματος της Συρίας, PYD, αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής.

Ο Κούρδος ηγέτης διέψευσε τον ισχυρισμό του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι οι προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για τον κίνδυνο σφαγής στο Κομπάνι είναι εκτός πραγματικότητας δεδομένου ότι, όπως είπε, στην πόλη έχουν απομείνει πλέον μόνο ένοπλοι του ISIS και του PYD. Σύμφωνα με τον Μουσλίμ, στην πόλη εξακολουθούν να βρίσκονται περί τις 2.000 άμαχοι οι οποίοι αρνήθηκαν να την εγκαταλείψουν, τοπικοί αξιωματούχοι, όπως και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Στο μεταξύ, εξέπνευσε χθες το απόγευμα η προθεσμία που είχε θέσει στην τουρκική κυβέρνηση ο φυλακισμένος ηγέτης του κουρδικού αυτονομιστικού κόμματος ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για την παρουσίαση συγκεκριμένου «οδικού χάρτη» για το Κουρδικό, υπό την απειλή της επιστροφής στον ένοπλο αγώνα. Μέχρι χθες το βράδυ, δεν είχε υπάρξει επίσημη τοποθέτηση είτε από την Αγκυρα είτε από το ΡΚΚ. Εγινε όμως γνωστό ότι αντιπροσωπεία του νόμιμου φιλοκουρδικού κόμματος HDP πρόκειται να επισκεφθεί τις προσεχείς ημέρες τον Οτσαλάν, στο νησί Ιμραλί όπου κρατείται, όπως και στρατιωτικούς ηγέτες του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, με αντικείμενο τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οι προοπτικές για πολιτική επίλυση του Κουρδικού επιδεινώθηκαν απότομα τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από τις βίαιες διαδηλώσεις Κούρδων σε 22 τουρκικές πόλεις, στη διάρκεια των οποίων τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τις ταραχές πυροδότησε η οργή των Κούρδων για την απραξία της τουρκικής κυβέρνησης έναντι της επαπειλούμενης σφαγής των ομοεθνών τους στο Κομπάνι. Χθες το βράδυ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι η Αγκυρα θα ανοίξει τα σύνορα μόνο για Σύρους πρόσφυγες που θέλουν να πολεμήσουν εναντίον του ISIS στο Κομπάνι, όχι όμως και σε μαχητές του ΡΚΚ ή άλλους εθελοντές.

Στον απόηχο των πρόσφατων ταραχών, η τουρκική κυβέρνηση εισήγαγε χθες στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο που δίνει μεγαλύτερες εξουσίες και δυνατότητες στην αστυνομία για την αντιμετώπιση αστικών ταραχών.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Η Δαμασκός απορρίπτει τις εκκλήσεις για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας