ΚΟΣΜΟΣ

Στους 662 οι νεκροί στην Κομπάνι - Σφοδρές μάχες

Στους 662 οι νεκροί στην Κομπάνι - Σφοδρές μάχες

Συνολικά 662 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη συριακή πόλη Κομπάνι από την έναρξη, πριν από ένα μήνα, της επιχείρησης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον οποίο δεν περιλαμβάνονται τα θύματα των αεροπορικών επιδρομών.

Τις τελευταίες ώρες οι τζιχαντιστές υποχωρούν από διάφορα σημεία στην στρατηγικής σημασίας αυτή πόλη μετά το χθεσινό σφυροκόπημα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά θέσεων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στον κουρδικό θύλακα.

Από τις 16 Σεπτεμβρίου, 374 μαχητές του ΙΚ σκοτώθηκαν, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο που στηρίζεται σε μεγάλο δίκτυο πληροφοριοδοτών και ακτιβιστών στη Συρία. Οι μάχες προκάλεσαν επίσης τον θάνατο 258 μελών των Μονάδων Προστασίας του Λαού, της κουρδικής πολιτοφυλακής που υπερασπίζεται την πόλη, εννέα ακόμη Κούρδων και ενός Κούρδου εθελοντή που πολεμούσαν στις τάξεις της.

Η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρει επίσης τον θάνατο 20 πολιτών, ενώ η πόλη έχει εγκαταλειφθεί από την πλειοψηφία των κατοίκων της, οι οποίοι έχουν καταφύγει κυρίως στη γειτονική Τουρκία.

Ο απολογισμός του Παρατηρητηρίου δεν συμπεριλαμβάνει τα θύματα των δεκάδων αεροπορικών πληγμάτων που διεξάγει ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός.

Το Πεντάγωνο έκανε λόγο χθες για τον θάνατο «εκατοντάδων» μαχητών του ΙΚ «στο Κομπάνι και γύρω από αυτό».

Οι μάχες άρχισαν στις 16 Σεπτεμβρίου όταν το ΙΚ, που ανακοίνωσε την ίδρυση ενός χαλιφάτου στις μεγάλες εδαφικές εκτάσεις που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ, εξαπέλυσε επίθεση για να καταλάβει την τρίτη κουρδική πόλη της Συρίας, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία.

Βερολίνο: Δεν αποκλείεται να στείλουμε όπλα στο PKK
Ανοικτό άφησε σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CDU Φόλκερ Κάουντερ άφησε το ενδεχόμενο εξοπλισμού του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης των τζιχαντιστών.

Η Γερμανία στέλνει όπλα στους Κούρδους στο βόρειο Ιράκ, αλλά η καγκελάριος Μέρκελ έχει ταχθεί κατά της ενίσχυσης του PKK, το οποίο μάχεται επί δεκαετίες για την αυτονομία των Κούρδων της Τουρκίας και θεωρείται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση.

Η Τουρκία, η οποία μέχρι σήμερα αντιστεκόταν στις πιέσεις να λάβει μέρος στην υπό τις ΗΠΑ συμμαχική αεροπορική εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία, θα αντιτίθετο σε μία τέτοια κίνηση.

«Γνωρίζω τα προβλήματα που έχει η Τουρκία με το PKK αλλά δεν μπορεί να αποτελεί λύση το να καθόμαστε αμέτοχοι και να παρακολουθούμε το ΙΚ να καταλαμβάνει σημαντικές μεθοριακές πόλεις, εξελισσόμενο ραγδαία σε απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε ο Κάουντερ ενώπιον του κοινοβουλίου, σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel.

«Δεν αποκλείω την υποστήριξη άλλων οργανώσεων. Αλλά αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μαζί με την Τουρκία και όχι εις βάρος της. Αυτό ισχύει και για την υποστήριξη προς το PKK», πρόσθεσε ο Κάουντερ.

Διαβάστε επίσης:

Χάνει θέσεις το Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Κομπάνι