Κομπάνι: Υποχωρεί το Ισλαμικό Κράτος

Κομπάνι: Υποχωρεί το Ισλαμικό Κράτος

Ενώ η πολιορκία της συριακής πόλης Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, εισήλθε χθες στον δεύτερο μήνα της, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» πέρασαν για πρώτη φορά στην άμυνα, αντιμετωπίζοντας την πεισματική αντίσταση των Κούρδων μαχητών και την εντατικοποίηση των αεροπορικών βομβαρδισμών από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

 

Δημοσιογραφικές πηγές στην Κομπάνι ανέφεραν ότι οι μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG ανέκτησαν εδάφη που είχαν καταληφθεί τις προηγούμενες ημέρες από το «Ισλαμικό Κράτος» στις νότιες και ανατολικές περιοχές της πόλης.

Την αντεπίθεσή τους διευκόλυνε η δραματική κλιμάκωση των βομβαρδισμών από την πλευρά του διεθνούς συνασπισμού, καθώς κατά το τελευταίο 48ωρο επλήγησαν τουλάχιστον 20 θέσεις των τζιχαντιστών. Οι μάχες συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση έως χθες το βράδυ, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι στον πρώτο μήνα της μάχης για το Κομπάνι έχασαν τη ζωή τους 662 άνθρωποι – 374 άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους», 268 Κούρδοι μαχητές και 20 άμαχοι.

Ενθαρρυντικές ήταν οι χθεσινές εξελίξεις και σε ένα άλλο μέτωπο του πολέμου, στη σουνιτική επαρχία του Ιράκ Ανμπάρ. Ο κυβερνητικός στρατός, ο οποίος υποστηρίζεται από την αμερικανική αεροπορία, κατάφερε να αποκρούσει επίθεση των τζιχαντιστών στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ραμάντι, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε την άμυνα της πόλης Αμριγιάτ αλ Φαλούτζα, η οποία πολιορκείται από τους τζιχαντιστές. Η στρατηγικής σημασίας πόλη είναι μία από τις τελευταίες της επαρχίας Ανμπάρ –βασικού προπυργίου του «Ισλαμικού Κράτους»– που εξακολουθεί να ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τον κυβερνητικό στρατό και ενδεχόμενη πτώση της θα έφερνε την πολεμική σύγκρουση κοντά στις πύλες της Βαγδάτης, αλλά και της ιερής πόλης των σιιτών, Καρμπάλα.

Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονταν εξαιρετικά συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους, αποφεύγοντας να προεξοφλήσουν ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τους τζιχαντιστές. Ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Αλεν, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα συντονιστή του διεθνούς συνασπισμού, δήλωσε ότι, παρά τα πλήγματα που δέχθηκε, το «Ισλαμικό Κράτος» «διατηρεί την πρωτοβουλία», καθώς έχει αποκομίσει «σημαντικά κέρδη» τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Προσέθεσε, δε, ότι το Κομπάνι «κινδυνεύει πάντα να αλωθεί» από τους τζιχαντιστές.

Διαβάστε επίσης:

Αισιόδοξες οι ΗΠΑ για τον ρόλο της Τουρκίας στη μάχη κατά του ΙΚ