ΗΠΑ: Άγνοια για τις αεροπορικές επιχειρήσεις των τζιχαντιστών

ΗΠΑ: Άγνοια για τις αεροπορικές επιχειρήσεις των τζιχαντιστών

Άγνοια για οποιαδήποτε αεροπορική επιχείρηση από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους «στη Συρία ή αλλού», δήλωσε ο αμερικανικός στρατός, μετά τις καταγγελίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Δε γνωρίζουμε κάτι για οποιαδήποτε αεροπορική επιχείρηση του ΙΚ στη Συρία ή αλλού», τόνισ ο εκπρόσωπος της CentCom, Πάτρικ Ράιντερ.

«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε στενά τη δραστηριότητα του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ και θα συνεχίσουμε να εξαπολύουμε επιθέσεις εναντίον του εξοπλισμού του, των εγκαταστάσεών του, των μαχητών του οπουδήποτε κι αν βρίσκονται», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε επισημάνει, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, ότι Ιρακινοί πιλότοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, έχουν κατασχέσει τρία μαχητικά από το συριακό στρατό με τα οποία μάλιστα εκπαιδεύουν μέλη της οργάνωσης.

Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές πραγματοποιούν πτήσεις.

Οι τζιχαντιστές εκπαιδεύονται από πρώην αξιωματικούς του ιρακινού στρατού σε μαχητικά — πιστεύεται ότι είναι MiG-21 ή 23 — στο στρατιωτικό αεροδρόμιο αλ Τζαράχ στην επαρχία Χαλέπι της βόρειας Συρίας, σύμφωνα πάντα με το διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι τουλάχιστον ένα τέτοιου τύπου πολεμικό αεροσκάφος εθεάθη στην περιοχή να πετάει σε χαμηλό ύψος, αν και δεν είναι σαφές αν τα μαχητικά φέρουν οπλισμό ή αν οι πιλότοι είναι σε θέση να πετάξουν για μεγαλύτερες αποστάσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Φιλιππίνες: Οι ισλαμιστές απελευθέρωσαν τους δύο Γερμανούς ομήρους