ΚΟΣΜΟΣ

Δαμανάκη και Χαν χαιρέτισαν την έγκριση της στρατηγικής για Αδριατική και Ιόνιο

Δαμανάκη και Χαν χαιρέτισαν την έγκριση της στρατηγικής για Αδριατική και Ιόνιο

Οι ευρωπαίοι Επίτροποι Μαρία Δαμανάκη και Γιοχάνες Χαν χαιρέτισαν σήμερα από τις Βρυξέλλες την έγκριση από τους Ευρωπαίους ηγέτες της στρατηγικής που αφορά την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους.

Η στρατηγική που προτάθηκε τον περασμένο Ιούνιο καλύπτει τέσσερα κράτη - μέλη της ΕΕ (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία) με στόχο προώθηση της ευημερίας και της ανάπτυξης στην περιοχή, τη βελτίωση της ελκυστικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της συνδεσιμότητάς της.

Επιπλέον περιλαμβάνει την Αλβανία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία που «παρ' ότι δεν ανήκουν στην ΕΕ είναι ισότιμοι εταίροι στη διαχείριση και την εφαρμογή της στρατηγικής».

Όπως δήλωσε ο Αυστριακός επίτροπος, αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική, Γιοχάνες Χαν «η έγκριση σήμερα της στρατηγικής της ΕΕ για τη περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Σκοπός είναι να αντιμετωπίσουμε τα κοινά προβλήματα και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που έχουμε από κοινού με τους εταίρους μας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Η δε Μαρία Δαμανάκη, επίτροπος αρμόδια για τις θαλάσσιες υποθέσεις και την αλιεία, δήλωσε:

«Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η μακροπεριφερειακή πολιτική θα αποτελέσει το προσχέδιο για μελλοντικές πρωτοβουλίες στη θαλάσσια αυτή λεκάνη και ότι θα τύχει της προσοχής των μεσογειακών χωρών».

Η στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους (EUSAIR), η οποία καλύπτει περίπου 70 εκατ. κατοίκους, ανοίγει το δρόμο για στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών στους τομείς της γαλάζιας ανάπτυξης, της σύνδεση της περιοχής, της ποιότητας του περιβάλλοντος, και του βιώσιμου τουρισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εναρκτήρια διάσκεψη της στρατηγικής για την περιοχή της Αδριατικής θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 18 Νοεμβρίου και διοργανώνεται από την ιταλική προεδρία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς: Επιστρέφουμε στην κανονικότητα