ΚΟΣΜΟΣ

Επιδρομές διευκολύνουν την είσοδο Κούρδων μαχητών στο Κομπάνι

Επιδρομές διευκολύνουν την είσοδο Κούρδων μαχητών στο Κομπάνι

Στόχο να ανοίξουν το δρόμο για να περάσουν οι δυνάμεις των Ιρακινών Κούρδων Πεσμεργκά από τη γειτονική Τουρκία, είχα οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους γύρω από το Κομπάνι.

Το Κομπάνι, μια κυρίως κουρδική πόλη, η οποία πολιορκείται επί 40 ημέρες, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας δοκιμασίας (για πολλούς αναλυτές) της ικανότητας του διεθνούς συνασπισμού να σταματήσουν την προέλαση του ΙΚ: οι αεροπορικές επιδρομές που διεξάγονται εδώ κι εβδομάδες αποτυγχάνουν μέχρι τώρα να σπάσουν τον κλοιό των τζιχαντιστών γύρω από την πόλη, επίσης γνωστή με το αραβικό όνομα, Άιν αλ Άραμπ.

Οι πολεμιστές, που υπερασπίζονται την Κομπάνι έναντι των πολύ βαρύτερα οπλισμένων μαχητών του ΙΚ, προσέβλεπαν στην άφιξη των Πεσμεργκά, καθώς χρειάζονται άμεσα βαρύ οπλισμό για να αντιστρέψουν την κατάσταση επί του πεδίου.

Μια εμπροσθοφυλακή περίπου 10 Πεσμεργκά μπήκε χθες (30/10) για λίγη ώρα στην Κομπάνι για να συζητήσει μια κοινή στρατηγική με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), της σημαντικότερης κουρδικής ένοπλης οργάνωσης της Συρίας, η οποία υπερασπίζεται την πόλη. Η συνολική δύναμη των Πεσμεργκά, που αποτελείται από περίπου 150 άνδρες, ετοιμάζεται για να αναπτυχθεί.

«Τις τελευταίες 15 ημέρες το Ισλαμικό Κράτος επιτίθεται προσπαθώντας να πάρει τον έλεγχο του μεθοριακού περάσματος, μεταξύ άλλων και με αυτοκίνητα-βόμβες. Αλλά αντιστεκόμαστε», δήλωσε ο Ενβέρ Μουσλίμ, ένας αξιωματούχος στην Κομπάνι. «Όταν περάσει η αυτοκινητοπομπή των Πεσμεργκά, αεροσκάφη των ΗΠΑ θα κάνουν υπέρπτηση (σ.σ. παρέχοντάς τους αεροπορική κάλυψη εκ του σύνεγγυς)... και θα πετούν επίσης πάνω από την Κομπάνι».

Εξάλλου, περίπου 200 άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) μπήκαν επίσης στο Κομπάνι από την Τουρκία για να πάρουν μέρος στη μάχη εναντίον του ΙΚ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε από την πλευρά του, με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες του, ότι τουλάχιστον 21 μέλη του ΙΚ σκοτώθηκαν από τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού, περιλαμβανομένου ενός Δανού τζιχαντιστή.

Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Διοίκηση (Central Command, ή CentCom) ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε 10 πλήγματα κοντά στην Κομπάνι από την προηγουμένη, στοχοθετώντας δύο μικρές μονάδες τζιχαντιστών, καταστρέφοντας επτά θέσεις και δύο κτίρια.

Οι επιδρομές δεν έχουν ανασχέσει το κύμα των ξένων μαχητών που εντάσσονται στο ΙΚ
Την ίδια ώρα, ξένοι μαχητές εξακολουθούν να πηγαίνουν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών, με ρυθμό που φτάνει τους 1.000 κάθε μήνα, παρά τις αεροπορικές επιδρομές που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ και ο διεθνής συνασπισμός εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτος, αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Washington Post.

Οι καθημερινοί βομβαρδισμοί που διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ δεν έχουν αποτρέψει τους αλλοδαπούς που επιθυμούν να πάνε να πολεμήσουν, όμως παράλληλα δεν έχουν προκαλέσει «το κύμα αγανάκτησης» το οποίο θα ενθάρρυνε περισσότερους να πάρουν τα όπλα, υπογραμμίζει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών.

«Η ροή των μαχητών που μεταβαίνουν στη Συρία παραμένει σταθερή, ο συνολικός τους αριθμός εξακολουθεί να αυξάνεται», αποκάλυψε ένας από τους αξιωματούχους που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, περισσότεροι από 16.000 αλλοδαποί μαχητές βρίσκονται αυτή την περίοδο στη Συρία, επισημαίνει η Ουάσινγκτον Ποστ.

Βάσει εξάλλου των τελευταίων εκτιμήσεων, από τις αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτωθεί περίπου 460 μέλη του ΙΚ στη Συρία και 60 μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα, που συνδέεται με την αλ Κάιντα.

Σχετικές ειδήσεις