ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Σύλληψη Ιρακινών που συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος

Ελβετία: Σύλληψη Ιρακινών που συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος

Οι ελβετικές υπηρεσίες πληροφοριών, αφού ενημερώθηκαν από τις ΗΠΑ οι οποίες διεξήγαγαν παρακολουθήσεις, προειδοποίησαν την αστυνομία ότι οι τρεις αυτοί άνθρωποι φέρονται να υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος

Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα, 31/10/2014, ότι έχουν συλλάβει τρεις Ιρακινούς πολίτες από τον Μάρτιο με την υποψία ότι προσέφεραν υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος και ότι σχεδίαζαν μια επίθεση στην Ευρώπη, ενώ η ελβετική εισαγγελία διευκρίνισε ότι συνεργάζεται με πολλές χώρες, κυρίως τις ΗΠΑ, για την υπόθεση αυτή.

Ο γερμανόφωνος ελβετικός Τύπος είχε αναφερθεί στην υπόθεση των τριών Ιρακινών τον Σεπτέμβριο, όμως οι ελβετικές αρχές αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Η επίσημη ανακοίνωση καθυστέρησε προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο τα αποτελέσματα της έρευνας στην Ελβετία και το εξωτερικό, διευκρίνισε στη σημερινή της ανακοίνωσή η ελβετική εισαγγελία.

Οι τρεις Ιρακινοί, τα ονόματα των οποίων δεν αναφέρονται, εξακολουθούν να κρατούνται καθώς η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και δεν τους έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες.

Η Ελβετία έχει ζητήσει τη συνδρομή ευρωπαϊκών αρχών, ενώ έχει επίσης ξεκινήσει μια κοινή έρευνα της ελβετικής ομοσπονδιακής αστυνομίας και του FBI.

Οι ελβετικές υπηρεσίες πληροφοριών, αφού ενημερώθηκαν από τις ΗΠΑ οι οποίες διεξήγαγαν παρακολουθήσεις, προειδοποίησαν την αστυνομία ότι οι τρεις αυτοί άνθρωποι φέρονται να υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος, να έχουν στην κατοχή τους εκρηκτικά ή τοξικά αέρια και να προετοιμάζονται να διαπράξουν εγκληματικές ενέργειες.

Οι ύποπτοι κρατούνται από τον Μάρτιο του 2014 σε διαφορετικές φυλακές του καντονιού της Βέρνης.