ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: 4.000 και πλέον οι νεκροί στις συγκρούσεις

Ουκρανία: 4.000 και πλέον οι νεκροί στις συγκρούσεις

Οι συγκρούσεις που μαίνονται στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία έχουν στοιχίσει την ζωή σε 4.035 ανθρώπους μέσα σε χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 6 μηνών, περιλαμβανομένων 300 και πλέον μέσα στις 10 τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και αποτυπώνει το πόσο εύθραυστη είναι η κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός, ως την 21η Οκτωβρίου, έκανε λόγο για 3.724 νεκρούς, περιλαμβανομένων των 298 νεκρών από την κατάρριψη του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών τον Ιούλιο από έναν πύραυλο σε μια περιοχή που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Περισσότεροι από 930.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, περιλαμβανομένων 442.219 εσωτερικά εκτοπισμένων και 488.466 που έχουν καταφύγει στις χώρες που γειτνιάζουν με την Ουκρανία, κυρίως στη Ρωσία.

Η έκθεση αυτή δημοσιεύεται δύο ημέρες πριν από τις εκλογές που οργανώνουν οι αυτονομιστές στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους. Οι εκλογές αυτές «συνιστούν ένα εμπόδιο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και αναμένεται να έχουν έναν αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρωπιστική κατάσταση στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις» υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Επίσης εκφράζονται επικρίσεις για τη «μονομερή» απόφαση της Ρωσίας να στείλει μία νέα οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στους πληθυσμούς στην ανατολική Ουκρανία «που απειλεί να επιδεινώσει μία κατάσταση ήδη επικίνδυνη στην ανατολική Ουκρανία».

Σχετικές ειδήσεις