ΚΟΣΜΟΣ

Ναμίμπια: Οροθετικές γυναίκες στειρώθηκαν χωρίς τη θέλησή τους

Ναμίμπια: Οροθετικές γυναίκες στειρώθηκαν χωρίς τη θέλησή τους

Να αποζημιώσει τρεις οροθετικές γυναίκες οι οποίες υποβλήθηκαν σε στείρωση χωρίς τη θέλησή τους, καταδικάστηκε η κυβέρνηση της Ναμίμπια.

Το 2012 δικαστήριο της χώρας είχε κρίνει ότι οι τρεις γυναίκες, φορείς του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, στειρώθηκαν εν αγνοία τους, ενώ είχαν πάει στο νοσοκομείο για να γεννήσουν. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε πάντως ποτέ ότι τους έγινε στείρωση επειδή ήταν οροθετικές…

Συνολικά 16 γυναίκες στειρώθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας από το 2005 μέχρι το 2009.
Η κυβέρνηση υποστήριζε ότι όλες είχαν συμφωνήσει να τους αφαιρεθεί η μήτρα, ασκώντας έτσι έφεση στην πρωτόδικη απόφαση.

Σύμφωνα όμως με τον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Πέτερ Σιβούτε, το κράτος δεν απέδειξε ότι οι ενάγουσες είχαν συναινέσει. Ο δικαστής έκρινε ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να μεταβούν αργότερα στο νοσοκομείο για να υποβληθούν στην επέμβαση και όχι να αναγκαστούν να υπογράψουν το έντυπο συναίνεσης την ώρα που γεννούσαν.

Ο Σιβούτε παρέπεμψε την υπόθεση σε άλλο δικαστήριο που θα κρίνει το ποσό με το οποίο θα αποζημιωθούν οι γυναίκες. Η καθεμιά πάντως από αυτές διεκδικεί 1 εκατομμύριο ραντ (περίπου 72.000 ευρώ). Η μία ήταν 26 ετών και έφερνε στον κόσμο το τρίτο παιδί της όταν την στείρωσαν, η δεύτερη ήταν 33 και έχει επίσης τρία παιδιά, ενώ η τρίτη, στα 41, έχει αποκτήσει έξι παιδιά.

«Έχουμε καταγράψει δεκάδες άλλες περιπτώσεις οροθετικών γυναικών που στειρώθηκαν δια της βίας. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα ώστε όλες να αποζημιωθούν», τόνισε η Τζένιφερ Γκάτσι Μάλετ, μέλος του Δικτύου για την Υγεία των Γυναικών (NWHN), χαιρετίζοντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ρoή Ειδήσεων