ΚΟΣΜΟΣ

Η Φάταχ ακύρωσε εκδήλωση για την επέτειο θανάτου του Αραφάτ

Η Φάταχ ακύρωσε εκδήλωση για την επέτειο θανάτου του Αραφάτ

Μία εκδήλωση και μία πορεία που ήταν προγραμματισμένο να γίνουν στη Λωρίδα της Γάζας για να τιμηθεί η 10η επέτειος από τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, ακυρώθηκαν από τη Φάταχ, γεγονός που φανερώνει ότι η συμφωνία ενότητας με τη Χαμάς δέχεται άλλο ένα ισχυρό πλήγμα.

Δύο ημέρες αφότου βόμβες εξερράγησαν σε κατοικίες ηγετικών στελεχών της Φάταχ στη Γάζα, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι είναι αναγκασμένη να ακυρώσει την εκδήλωση η οποία επρόκειτο να γίνει την Τρίτη (11/11), αφού η Χαμάς και οι υπηρεσίες ασφαλείας της την ενημέρωσαν ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των εκδηλώσεων.

Η ακύρωση αποτελεί ακόμη μια ένδειξη της ένταξης ανάμεσα στα δύο κινήματα, τα οποία είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία ενότητας τον Απρίλιο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να υπερβούν το βαθύ πολιτικό χάσμα που τα χωρίζει κι είχε οδηγήσει σε έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο το 2007, όταν η Χαμάς απέσπασε τη Λωρίδα της Γάζας από τη Φάταχ.

Οι εκδηλώσεις για τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) θα ήταν οι πρώτες μετά το 2007, εάν και εφόσον πραγματοποιούνταν.

Ο εκπρόσωπος της Φάταχ στη Γάζα, Φάγεζ Αμπού Έιτα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι εκδηλώσεις μνήμης «ακυρώθηκαν επισήμως».

«Πληροφορηθήκαμε από τις πολιτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας της Χαμάς ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των εκδηλώσεων. «Ενώπιον του κινδύνου που εγειρόταν για το κοινό, τους είπαμε ότι αποφασίσαμε να ανακοινώσουμε την ακύρωσή τους».

Ο Ζακαρία αλ Αγά, αξιωματούχος της Φάταχ, επισήμανε σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι η ειδοποίηση που έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας στην παράταξή του, για να την ενημερώσει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της πορείας και της εκδήλωσης, αντίκειται στη συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης.

«Προειδοποιούμε εναντίον πιθανών συνεπειών για την εσωτερική κατάσταση στην Παλαιστίνη εξαιτίας της θέσης αυτής και καθιστούμε τη Χαμάς υπεύθυνη για τις όποιες αρνητικές συνέπειες», είπε ο Αγά.

Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε ότι η οργάνωση εξεπλάγη για την απόφαση της Φάταχ να ακυρώσει τις εκδηλώσεις και αποκάλεσε την απόφαση αυτή εσωτερικό ζήτημα της Φάταχ. Ο Ιγιάντ αλ Μπόζομ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα, δήλωσε ότι η νεοπαγής παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας αγνοεί βασικές ανάγκες των υπηρεσιών ασφαλείας στη Γάζα.

Ο ίδιος υπενθύμισε τις «επιμελητειακές και διοικητικές δυσκολίες» και το γεγονός, που χαρακτήρισε «ακόμη πιο σημαντικό», ότι «το προσωπικό ασφαλείας δεν έχει λάβει ακόμη μισθούς από το σχηματισμό της κυβέρνησης ενότητας» την 2η Ιουνίου. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς στη Γάζα αριθμούν περίπου 30.000 μέλη.

Στην πορεία και στις εκδηλώσεις για την 10η επέτειο από τον μυστηριώδη και ακόμη ανεξιχνίαστο θάνατο του Αραφάτ αναμενόταν να λάβουν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Επισήμως τα αίτια του θανάτου του Αραφάτ σε ένα γαλλικό νοσοκομείο ήταν ένα σφοδρό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά οι γιατροί είχαν δηλώσει τότε πως δεν ήταν σε θέση να πουν σε τι οφειλόταν η κατάστασή του. Πολλοί Παλαιστίνιοι πιστεύουν ως και σήμερα πως ο Αραφάτ δολοφονήθηκε από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Οι εντάσεις ανάμεσα στη Φάταχ και τη Χαμάς προσκόπτουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Γάζας μετά τον πόλεμο του Ιουλίου και του Αυγούστου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στον θύλακα, όταν πάνω από 2.100 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους, όπως και 70 Ισραηλινοί, στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί.

Την Παρασκευή σημειώθηκαν 15 εκρήξεις με στόχο κατοικίες και αυτοκίνητα ανώτερων στελεχών της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αφέθηκαν επίσης προειδοποιητικά σημειώματα που απειλούσαν ότι θα εξαπολύονταν νέες επιθέσεις εάν γίνονταν οι εκδηλώσεις για την 10η επέτειο από τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ.

Δεν είναι σαφές ποιοι διέπραξαν τις επιθέσεις. Μια επιστολή που αφέθηκε στον τόπο της μιας από τις εκρήξεις, που δεν προκάλεσαν απώλειες, ήταν υπογεγραμμένη από το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγές της Φάταχ αμφισβητούν την αυθεντικότητα της επιστολής. Η Χαμάς δεσμεύθηκε ότι θα καταδιώξει τους δράστες των επιθέσεων.

Σχετικές ειδήσεις