ΚΟΣΜΟΣ

Άσαντ: Θα μελετούσαμε μια τοπική εκεχειρία στο Χαλέπι

Άσαντ: Θα μελετούσαμε μια τοπική εκεχειρία στο Χαλέπι

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι είναι έτοιμος «να εξετάσει» ένα σχέδιο του ΟΗΕ που προτείνει «το πάγωμα» των μαχών στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της συριακής προεδρίας στη σελίδα της στο Facebook.

«Ο πρόεδρος Άσαντ ενημερώθηκε από τον (Στάφαν) ντε Μιστούρα (τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία) για τα βασικά σημεία της πρωτοβουλίας του (...) και εκτίμησε ότι αξίζει να εξεταστεί και ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να εργαστούμε πάνω σε αυτό ώστε (...) να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο Χαλέπι», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε έπειτα από μια συνάντηση στη Δαμασκό μεταξύ του Άσαντ και του ντε Μιστούρα.

Ο Σύρος πρόεδρος υπογράμμισε «τη σημασία του Χαλεπιού», οι περιοχές του οποίου που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων βομβαρδίζονται καθημερινά.

Ο ντε Μιστούρα από την πλευρά του εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την αποστολή του με όλες τις πλευρές, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια στη Συρία, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Την 30ή Οκτωβρίου ο απεσταλμένος του ΟΗΕ είχε προτείνει τη δημιουργία ζωνών κατάπαυσης του πυρός, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, που σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο εδώ και τριάμισι χρόνια.

Τότε είχε επισημάνει ότι το Χαλέπι, πρώην οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, μπορεί να είναι «μια καλή υποψήφια (πόλη)» για την εφαρμογή της πρωτοβουλίας αυτής.

Το Χαλέπι είναι διαχωρισμένο από τον Ιούλιο του 2012 μεταξύ τομέων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού και άλλων που ελέγχονται από τους εξεγερμένους.

Οι τελευταίοι είναι από τις αρχές Οκτωβρίου εντελώς αποκλεισμένοι από τον στρατό που επιθυμεί να τους κόψει εντελώς τις οδούς ανεφοδιασμού από τον βορρά.

Σχετικές ειδήσεις