ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Σε "ρεβάνς" της Αθήνας αναφέρεται ο Τύπος

Ιταλία: Σε "ρεβάνς" της Αθήνας αναφέρεται ο Τύπος

«Η ρεβάνς της Αθήνας: + 0,7%το ΑΕΠ, το καλύτερο της ευρωζώνης» τιτλοφορεί σημερινό της (14/11/2014) άρθρο η ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», ιδιοκτησίας της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων.


«Είναι η ρεβάνς της Αθήνας, με άνοδο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 0,7% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, που είναι και η καλύτερη επίδοση της ευρωζώνης» γράφει ο δημοσιογράφος Βιτόριο Ντα Ρολντ, σύμφωνα με τον οποίο «η Ελλάδα βγήκε από τη μακρότερη ύφεση της σύγχρονης ιστορίας της».

«Πρόκειται για απάντηση σε όλους εκείνους οι οποίοι θεωρούσαν ότι η Ελλάδα έπνεε τα λοίσθια, υπό την πίεση των μέτρων λιτότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών που ζήτησε η τρόικα, εξ ονόματος των διεθνών πιστωτών» προσθέτει η εφημερίδα.

O αρθρογράφος αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά «είχαν βαριές επιπτώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στην ανταγωνιστικότητα και στην αγορά της εργασίας» αλλά «έβαλαν και πάλι σε ασφαλές πλαίσιο την οικονομία, πετυχαίνοντας το πρώτο πρωτογενές πλεόνασμα εδώ και δεκαετίες, με παράλληλο πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα».

Η εφημερίδα παραθέτει επίσης δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), με τις οποίες τονίζεται ότι αν συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις, το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.

Ο Βιτόριο Ντα Ρολντ θεωρεί ότι «το συγκεκριμένο εμπόδιο του χρέους μπορεί να ξεπεραστεί», αλλά «η προσπάθεια να εξασφαλισθεί η πλειοψηφία 180 βουλευτών, αναγκαίων για να εκλεγεί τον Φεβρουάριο, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη δυσκολία».

«Το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο παρουσιάζει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις πρόθεσης ψήφου, θεωρεί ότι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα είναι αναπόφευκτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Αντ. Σαμαράς θέλει να τελειώσουν οι επισκέψεις της τρόικας, αλλά όχι και οι διεθνείς βοήθειες», καταλήγει η ιταλική οικονομική εφημερίδα.

Σχετικές ειδήσεις