ΚΟΣΜΟΣ

Τριήμερη επίσκεψη του Πατριάρχη Ρωσίας Κύριλλου στη Σερβία

Τριήμερη επίσκεψη του Πατριάρχη Ρωσίας Κύριλλου στη Σερβία

Στο Βελιγράδι, όπου θα παραμείνει για τρεις ημέρες, έφθασε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος. Τον Ρώσο Πατριάρχη υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος και ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) προσφωνώντας τον Ρώσο Πατριάρχη, στην τελετή υποδοχής, τόνισε ότι οι δεσμοί των δύο λαών ήταν και θα είναι αδερφικοί. «Πάντοτε εναποθέταμε τις ελπίδες μας στη Ρωσία, κάποτε στην τσαρική τώρα στη σημερινή Ρωσία και αυτή έσπευδε να μας βοηθήσει, όταν την είχαμε ανάγκη» τόνισε στην ομιλία του ο Πατριάρχης των Σέρβων.

Ο προκαθήμενος της ρωσικής Εκκλησίας επισήμανε πως έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι «οι δύο Εκκλησίες έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο λαών».

«Η Ρωσία και η Σερβία και οι λαοί των δύο χωρών συνδέονται με ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς αλλά και με την κοινή συμμετοχή στους πολέμους» υπογράμμισε στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Ο Ρώσος Πατριάρχης σήμερα θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, ενώ αργά το απόγευμα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τομισλαβ Νίκολιτς και τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Αύριο θα καθαγιάσει το άγαλμα του τσάρου Νικολάου του Β΄ που ανεγέρθηκε πρόσφατα σε κεντρικό πάρκο του Βελιγραδίου.

Σχετικές ειδήσεις