ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν θα πουλούσα ποτέ τον Σκαραβαίο μου»

«Δεν θα πουλούσα ποτέ τον Σκαραβαίο μου»

Όση πειθώ κι αν επιστρατεύσει κάποιος, όσα λεφτά και αν προσφέρει, η προσπάθεια να πείσει τον πρόεδρο της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα, να πουλήσει τον μπλε-σιέλ Σκαραβαίο του θα πέσει στο κενό...

Παρά τις προσφορές που δέχθηκε, περιλαμβανομένης μιας από έναν Άραβα σεΐχη η οποία ανερχόταν σε... ένα εκατομμύριο δολάρια, ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, ο Χοσέ Μουχίκα, που πολλοί πολίτες της χώρας του αποκαλούν με το χαϊδευτικό του «Πέπε», διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν θα πουλούσε «ποτέ» το Φολκσβάγκεν του 1987 το οποίο έχει γίνει ένα από τα σύμβολα του απλού τρόπου ζωής του πρώην Τουπαμάρο.

Φωτογραφίες του Σκαραβαίου του Μουχίκα πλημμύρισαν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όταν ο πρόεδρος της Ουρουγουάης πήγε να ψηφίσει με αυτόν στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Ο ίδιος ο πρόεδρος είχε αποκαλύψει πως ένας Άραβας σεΐχης του έκανε την απίστευτη προσφορά για το αυτοκίνητό του — το μεταχειρισμένο Φολκσβάγκεν δύσκολα θα έπιανε πάνω από 3.000 δολάρια — στο περιθώριο μιας συνόδου στη Βολιβία τον Ιούνιο. Τότε, ο Μουχίκα του είχε υποσχεθεί πως θα σκεφτόταν την προσφορά.

Αλλά ο πρόεδρος απογοήτευσε τους επίδοξους αγοραστές του Σκαραβαίου του. «Δεν θα το πουλάγαμε ποτέ. Θα ήταν προσβολή για όλους εκείνους τους φίλους μας που μάζεψαν χρήματα για να μας το αγοράσουν», εξήγησε ο Μουχίκα.

Ο 79χρονος πρώην γκεριγέρο θυμήθηκε πως όταν είχε πρωτοδεί έναν Σκαραβαίο, του είχε φανεί «φριχτό» αυτοκίνητο. «Αλλά με τον καιρό ερωτεύτηκα τους Σκαραβαίους, και συνεχίζω να τους αγαπάω μέχρι σήμερα», ομολόγησε.

Ο Μουχίκα δεν αλλάζει εύκολα ούτε απόψεις, ούτε συνήθειες. Συνεχίζει να κινείται με το παλιό αυτοκίνητό του. Δεν πήγε να ζήσει στο προεδρικό μέγαρο μετά την εκλογή του, αλλά ζει ακόμη με τη γυναίκα του στο λιτό, φτωχικό σπίτι τους στο αγρόκτημά τους έξω από το Μοντεβιδέο. Δίνει πάνω από το 80% του μισθού του σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, ιδίως σε ένα πρόγραμμα για την κατασκευή κατοικιών για τους λιγότερο προνομιούχους.

Η θητεία του Μουχίκα, τον οποίο ο διεθνής Τύπος αποκαλεί «ο πιο φτωχός πρόεδρος του κόσμου», άρχισε το 2010 κι ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σχετικές ειδήσεις