ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Ποντικοφάρμακο περιείχαν τα δολοφονικά αντιβιοτικά

Ινδία: Ποντικοφάρμακο περιείχαν τα δολοφονικά αντιβιοτικά

Χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε φυτοφάρμακα, ενδέχεται να περιείχαν τα ύποπτα χάπια που συνδέονται με το θάνατο 15 γυναικών σε κλινική στείρωσης της ανατολικής Ινδίας, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κρατιδίου Τσατίσγκαρ.

«Οι πρώτες αναλύσεις των αντιβιοτικών χαπιών Ciprocin έδειξαν ότι περιείχαν φωσφίδιο του ψευδαργύρου», ανέφερε ο Σιντάρτα Παρντέσι. Οι έλεγχοι έγιναν αφού οι Αρχές ενημερώθηκαν ότι η ουσία αυτή βρέθηκε στην κοντινή φαρμακοβιομηχανία Mahawar Pharmaceuticals η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών για τους θανάτους των γυναικών.

Ο Παρντέσι διευκρίνισε ότι δείγματα έχουν σταλεί σε εργαστήρια στο Δελχί και την Καλκούτα ώστε να επαληθευτεί εάν όντως τα χάπια ήταν μολυσμένα. Εμφανίστηκε ωστόσο βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα είναι και πάλι θετικά. «Τα συμπτώματα των ασθενών συνάδουν με τη δηλητηρίαση από φωσφίδιο του ψευδαργύρου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι προσήλθαν σε νοσοκομεία της περιοχής την Πέμπτη και την Παρασκευή (14/11) διαμαρτυρόμενοι για έντονους εμετούς, ζαλάδες και πρήξιμο. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς κρατούσαν στα χέρια τους τις καρτέλες του φαρμάκου Ciprocin που τους είχαν χορηγηθεί…

Οι ασθενείς αυτοί δεν είχαν πάντως νοσηλευτεί στην κλινική στείρωσης, όπως διευκρίνισαν δύο πηγές, ένας γιατρός και ένας τοπικός αξιωματούχος.

Οι Αρχές του κρατιδίου ανακοίνωσαν τέλος από την πλευρά τους ότι έχουν κατασχέσει 200.000 χάπια Ciprocin 500 και πάνω από 4 εκατομμύρια άλλα χάπια, όλα παραγωγής της εταιρείας Mahawar, ο ιδιοκτήτης της οποίας, Ραμές Μαχαουάρ, καθώς και ο γιος του έχουν συλληφθεί.

Σχετικές ειδήσεις