ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σταϊνμάιερ δεν βλέπει αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης

Ο Σταϊνμάιερ δεν βλέπει αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης

Η Γερμανία και η Ρωσία έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για την κρίση στην Ουκρανία, ενώ οι πιθανότητες αυτή να επιλυθεί είναι πολύ μικρές, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, μία ημέρα αφού συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου είμαστε μακριά από μια βιώσιμη αποκλιμάκωση της σύγκρουσης και ακόμη πιο μακριά από μια πολιτική λύση», είπε ο Σταϊνμάιερ από το Βερολίνο, μετά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στο Κίεβο και τη Μόσχα.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών, ο Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι το Βερολίνο «έχει σημαντικά διαφορετική άποψη για τα γεγονότα στην Ουκρανία» από τον Πούτιν, ενώ επεσήμανε πως αναμένεται να είναι σαφές σε δύο ή τρεις εβδομάδες αν οι συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο βοήθησαν την κατάσταση.

Η Ρωσία κατηγόρησε το Κίεβο ότι ετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αυτονομιστών

Στο μεταξύ η Ρωσία προειδοποίησε ότι η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει μια στρατιωτική εκστρατεία εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών στα ανατολικά, αφού η κυβέρνηση σταμάτησε την χρηματοδότηση των περιοχών που ελέγχονται από αυτούς.

«Πίσω από το διάταγμα αυτό ενδέχεται να μην βρίσκεται απλώς η επιθυμία να στραγγαλιστεί η περιοχή οικονομικά, αλλά να προετοιμαστεί το έδαφος για μια ακόμη στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ σχολίαζε ένα πρόσφατο διάταγμα του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, το οποίο προβλέπει να σταματήσει η καταβολή μισθών και επιδομάτων στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες.

Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή ενδέχεται επίσης να οδηγήσει τη Μόσχα να προσφέρει στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ κάποια μορφή αναγνώρισης ως ανεξάρτητες επαρχίες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων